UE va aproba patru tipuri de organisme modificate genetic, saptamana viitoare

Uniunea Europeana va autoriza vanzarea a patru produse modificate genetic in cele 27 de tari pentru urmatorii 10 ani, au declarat, luni, oficiali europeni, informeaza Reuters.

Decizia este asteptata saptamana viitoare, pe 24 octombrie, si va consta intr-o procedura de aplicare a unor etichete de catre Comisia Europeana.

Trei dintre cele patru produse sunt tipuri de porumb modificat genetic – dintre care doua sunt hibride – iar al patrulea este sfecla de zahar. Niciunul dintre produse nu va fi cultivat in Europa, acestea vor fi importate pentru utilizarea in alimentatie si pentru hrana animalelor.

Hotararea survine ca urmare a faptului ca ministrii europeni nu s-au inteles intre ei in ce priveste legiferarea organismelor modificate genetic timp de trei luni. In septembrie, acestia nu au reusit sa ajunga la un consens dupa sistemul ponderat de votare.

Primul tip de porumb modificat genetic, Herculex RW, cunoscut si dupa codul sau 59122, este produs de Pioneer Hi-Bred International, care apartine DuPont Co., si Dow AgroSciences. Herculex este facut sa apere porumbul de larvele de viermi care ataca planta de la radacina si reduce astfel recolta si nutrientii.

Aceleasi companii au realizat un tip de porumb hibrid, 1507/NK603, care rezista la daunatoarele de camp.

Al treilea tip de porumb modificat genetic este produs de compania americana Monsanto si este denumit MON810/NK603. Acesta rezista la anumite insecte si ierbicide.

Sfecla de zahar, numita H7 – 1, a fost conceput de Monsanto si compania germana KWS SAAT AG pentru a rezista unui ierbicid pe baza de glifosat. Este utilizat in alimentatie – zahar, sirop, fructe uscate si melasa.

Dupa ridicarea moratoriului neoficial asupra OMG-urilor in 2004, Comisia Europeana a autorizat o serie de OMG-uri, infuriind grupurile de ecologisti.

De-a lungul a mai multor ani, tarile UE nu au reusit sa adune majoritatea pentru a aproba unele OMG-uri. Ultima data cand au autorizat un produs modificat genetic a fost in 1998.

Consumatorii europeni sunt cunoscuti pentru ingrijorarea lor fata de alimentele modificate genetic. Insa reprezentantii industriei de biotehnologie insista asupra sigurantei alimentelor si a faptului ca acestea nu sunt diferite de cele conventionale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri