UE trebuie să refacă minimum 20% din zonele sale terestre și maritime

Până în 2030, UE trebuie să pună în aplicare măsuri de refacere care să acopere cel puțin 20% din zonele sale terestre și maritime, potrivit dezbaterii asupra legii UE privind refacerea naturii. Astfel, Parlamentul și-a adoptat astăzi poziția cu 336 voturi pentru, 330 împotrivă și 13 abțineri. 

Deputații au subliniat că refacerea ecosistemului este esențială pentru combaterea schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității și reduce riscurile pentru securitatea alimentară. Aceștia subliniază că proiectul de lege nu impune crearea de noi zone protejate în UE și nici nu blochează noi infrastructuri de energie din surse regenerabile, prin adăugarea unui nou articol care subliniază că astfel de instalații sunt în mare măsură în interesul public.

Obiective de refacere a naturii pentru 2030

Parlamentul afirmă că legea se aplică numai atunci când Comisia a furnizat date privind condițiile necesare pentru a garanta securitatea alimentară pe termen lung și atunci când țările UE au cuantificat suprafața care trebuie restabilită pentru a atinge obiectivele de refacere pentru fiecare tip de habitat. Parlamentul prevede, de asemenea, posibilitatea de a amâna obiectivele în cazul unor consecințe socioeconomice excepționale.

În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, Comisia ar trebui să evalueze orice decalaj între nevoile financiare legate de refacerea naturii și finanțarea disponibilă din partea UE și să analizeze soluții pentru a elimina acest deficit, în special prin intermediul unui instrument specific al UE.

Parlamentul este acum pregătit să înceapă negocierile cu Consiliul privind forma finală a legislației.

Peste 80% din habitatele europene sunt într-o formă precară. La 22 iunie 2022, Comisia a propus un regulament privind refacerea naturii pentru a contribui la redresarea pe termen lung a naturii deteriorate în toate zonele terestre și maritime ale UE și pentru a atinge obiectivele UE în materie de climă și biodiversitatePotrivit Comisiei, noua lege ar aduce beneficii economice semnificative, deoarece fiecare euro investit ar avea ca rezultat beneficii de cel puțin 8 euro.

Biodiversitatea și jocul supraviețuirii

Invitatul special al Green Report Podcast, Florin Stoican, Președinte al Asociației Parcul Natural Văcărești și al Asociației Kogayon, a arătat în episodul Biodiversitatea și jocul supraviețuirii legăturile esențiale dintre biodiversitate și bunăstarea noastră ca specie, dar și despre cum putem contribui la protejarea ei.

spot_img

Ultimele știri