Emisiile provenite de la centralele electrice si fabricile care intra sub incidenta schemei UE de comercializare a emisiilor (ETS) au scazut cu 1,4% anul trecut, potrivit datelor preliminare publicate ieri, informeaza businessgreen.com.
Potrivit oficialilor de la Bruxelles, cifrele provenite de la cele aproximativ 89% din cele 12.000 de instalatii UE ETS confirma faptul ca emisiile raportate au inregistrat o scadere modesta pana la 1,79 miliarde de tone in 2012.
De asemenea, datele au aratat un declin de 0,4% al emisiilor din sectorul de energie, pe care analistii Bloomberg New Energy Finance (BNEF) l-au atribuit cersterii cu 13% a productiei de energie electrica din surse regenerabile.
Totodata, sectoare industriale, cum ar fi ciment, sticla si otel au inregistrat o scadere de 3,9% a emisiilor.
Marile economii europene au poluat mai mult
Cu toate acestea, unele dintre cele mai mari economii ale UE au eliberat in atmosfera mai multe emisii, in mare parte ca urmare a dependentei mai mari fata de carbune. Emisiile Marii Britanii au crescut 4,7%, ale Frantei cu 3,9%, iar cele ale Germaniei cu 0,5%. In schimb, Polonia si Italia au inregistrat scaderi de 3,2%, respectiv 5,7%
Konrad Hanschmidt, analist al pietelor de carbon, a declarat emisiile UE ar putea vedea noi reduceri in urmatorii ani, ca urmare a turbulentelor economice continue si a impactului investitiilor in energie curata, precum si al politicilor climatice.
Daca Comisia Europeana va reusesii sa impuna o crestere a pretului carbonului in acest an, atunci costurile ridicate ar putea inversa tendinta actuala de arderea in centralele electrice din UE a carbunelui in locul gazulu”, a spus Hanschmidt.
Cu toate acestea, raman motive de ingrijorare pe termen scurt, care continua de reducere a emisiilor se va adauga pur si simplu pentru a surplusului de certificate de carbon actuala in cadrul ETS, ceea ce a condus la un pret de carbon nivel record.
Deputatii europeni se pregatesc in prezent sa voteze planurile concepute pentru sustinerea pretului carbonului prin amanarea licitarii cotelor suplimentare, dar criticii sustin ca piata se confrunta in prezent o astfel de oferta excedentara care necesita mai multe actiuni drastice.