UE: Schimbarile climatice costa 100 de miliarde de euro pe an

Tarile sarace vor avea nevoie de aproape 100 de miliarde de euro pe an, pana in 2020, pentru a-si putea reduce emisiile de gaze cu efect de sera si pentru a ameliora efectele incalzirii globale, se arata intr-un raport UE, citat de Reuters.

Raportul, intocmit de ministri de finante din UE, indica faptul ca uniunea ar putea incepe sa traseze planul prin care va acorda finantare statelor sarace in functie de cat de eficiente vor fi proiectele din punct de vedere al costurilor.

“Finantarea care sa acopere costurile aditionale pentru limitarea gazelor cu efect de sera in tarile in curs de dezvoltare trebuie sa vina din contributiile tarilor dezvoltate, din finantari publice internationale si de pe piata carbonului. Ea va trebui sa creasca gradual, la scurt timp dupa acordul de la Copenhaga”, se arata in raport.

Subiectul cheie al conferintei din decembrie de la Copenhaga, unde se va incerca semnarea unui protocol similar celui incheiat in 1997 la Kyoto, va fi tocmai aceasta finantare. Tarile sarace depind de ajutorul extern pentru a-si putea reduce emisiile, pe care le pun pe seama tarilor dezvoltate.
Banii europeni ar putea contribui la dezvoltarea de recolte rezistente la seceta si la identificarea de noi surse de apa potabila, pe masura ce temperaturile in crestere provoaca disparitia ghetarilor.

Activistii pentru mediu sustin ca documentul este dovada ca cei mai importanti experti economici ai Europei recunosc nevoia de a sprijini tarile sarace in lupta impotriva schimbarilor climatice. Solutiile cele mai ieftine de reducere a emisiilor se afla in tarile in curs de dezvoltare, conform raportului.

Printre masurile ce ar putea fi incluse intr-un acord de finantare se numara sistarea defrisarii padurii tropicale si reducerea emisiilor din agricultura.

Foto: www.fractalenlightenment.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri