UE ridică ținta de energie regenerabilă la 32% până în 2030

Uniunea Europeană va ridica ținta de energie regenerabilă de la 27% la 32% până în 2030, în încercarea de a atinge obiectivele de reducere a emisiilor cu efect de seră stabilite în cadrul Acordului de la Paris.

În cadrul legii, Uniunea Europeană cere o eliminare treptată a uleiului de palmier până în 2030 și elimină niște bariere din calea micilor producători de energie regenerabilă.

Ținta de 32% pentru energia regenerabilă este mai mare decât cea stabilită în cadrul proiectului de norme, însă este sub nivelul cerut de Parlamentul European și de alte guverne europene.

Măsurile au scopul de a ajuta Uniunea Europeană să atingă obiectivul de reducere a gazelor cu efect de seră cu cel puțin 40% sub nivelurile din 1990 până în anul 2030.

În cadrul negocierilor, Franța a cerut adoptarea unei ținte de 32%, iar noile guverne din Spania și Italia au cerut adoptarea unei ținte de 35% energie regenerabilă până în 2030.

„Această nouă ambiție ne va ajuta să îndeplinim obiectivele stabilite în cadrul Acordului de la Paris și se va traduce prin mai multe locuri de muncă, facturi mai mici la energie pentru consumatori și mai puține importuri de energie electrică.”, a declarat Miguel Arias Cañete, comisarul UEpentru politici climatice și energie.

El a adăugat că natura obligatorie a obiectivului va oferi siguranță investitorilor.

Acordul prevede planuri pentru o revizuire în anul 2023 în cadrul căreia se va decide dacă va fi nevoie de un obiectiv mai ambițios.

Organizațiile de mediu au atras atenția că ținta stabilită nu este suficient de ambițioasă pentru că statele membre sunt deja pe cale să o depășească. Activiștii au criticat decizia Uniunii Europene de a clasa biomasa ca energie regenerabilă.

Green Report Shop Transport ECO

Molly Walsh, campaigner pentru energia regenerabilă la Friends of the Earth Europa, a declarat pentru The Guardian că obiectivul stabilit este inadecvat.

„Legislatorii Uniunii Europene au stabilit un obiectiv meschin de 32% pentru energie regenerabilă care este inadecvat pentru un viitor cu o climă sigură și fără combustibili fosili și arată o incapacitate de a ințelege peisajul în schimbare al energiei, incluzând scăderea rapidă a costurilor energiei regenerabile.”

Grupul a salutat inițiativa acordului de a acorda consumatorilor dreptul de a produce și a vinde propria energie regenerabilă, de exemplu din panouri solare instalate pe acoperișuri.

Acordul trebuie să fie aprobat în mod oficial de către parlamentul și consiliul Uniunii Europene în următoarele luni.

În jur de 17% din consumul de energie a Uniunii Europene din anul 2016 a fost din surse regenerabile. Uniunea Europeană dorește să atingă un consum de 20% până în 2020, iar experții cred că scăderea rapidă a costurilor energiei regenerabile va permite atingerea unor ținte mai ridicate fără să crească bugetele.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri