7 țări din UE cer un plan mai ambițios pentru combaterea schimbărilor climatice

Șapte țări europene cer Uniunii Europene să stabilească niște obiective mai ambițioase pentru a reduce emisiile de CO2 sub limita Acordului de la Paris.

onu ue schimbari climatice

Franța, Germania, Olanda, Suedia, Finlanda, Portugalia și Luxemburg au format o coaliție a țărilor ambițioase privind schimbările climatice. Brune Poirson, secretar de stat în cadrul Ministerului Francez al Tranziției Ecologice și Solidare, a explicat că statele membre UE sunt încă divizate când vine vorba de politica climatică, în special când vine vorba de abordarea emisiilor de CO2.

„De aceea, Franța vrea să preia inițiativa și să înceapă o mică coaliție a țărilor ambițioase din punct de vedere climatic.”

Poirson speră că alte țări se vor alătura coaliției.

Într-un comunicat de presă, Poirson și Ministrul Tranziției Ecologice și Solidare, Nicolas Hulot, au explicat obiectivele coaliției:

„Confruntați cu analizele științifice alarmante legate de schimbările climatice, la care viitorul raport special IPCC va contribui, o acțiune consolidată luată de toate țările este urgentă și necesară pentru a respecta obiectivele pe termen lung ale Acordului de la Paris. Uniunea Europeană trebuie să își mențină poziția de lider în domeniul protecției climei și să își demonstreze abilitatea de a mobiliza toți membrii acordului în lupta împotriva schimbărilor climatice.”

Franța sugerează stabilirea unui preț minim pentru carbon, penalizând astfel activitățile care contribuie la încălzirea globală.

ONU: avem nevoie de măsuri drastice pentru a respecta Acordul de la Paris

Acum două zile, Națiunile Unite au publicat primul raport anual legat de schimbările climatice. Patricia Espinosa, directorul UN Climate, a atras atenția că lumea trebuie să își intensifice eforturile de a opri încălzirea globală până nu este prea târziu.

„Fereastra noastră de timp pentru a aborda schimbările climatice se închide foarte rapid. Trebuie să creștem semnificativ nivelul ambițiilor noastre.”

Oficiali din 200 de țări s-au întâlnit în Bonn pentru două săptămâni de discuții care pun bazele Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, COP24, care va avea loc în Polonia la sfârșitul acestui an. Printre obiectivele principale ale discuțiilor se află finalizarea unei „cărți de reguli” care va susține Acordul de la Paris.

„Până la sfârșitul lui 2018 avem oportunitatea să îndeplinim trei obiective importante – finalizarea cărții de reguli, încurajarea măsurilor pre-2020 printre țări, și sporirea nivelului de ambiție în angajamentele naționale ale țărilor.”

Angajamentele naționale pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră nu sunt suficient de drastice pentru a îndeplini limita impusă de Acordul de la Paris și ar putea duce la încălzirea cu 3 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale.

„O creștere de o asemenea magnitudine ar fi extrem de destabilizatoare. Nu putem să permitem să se întâmple așa ceva.”, a spus Patricia Espinosa în cadrul conferinței de presă.

Nivelurile emisiilor de CO2 au crescut în 2017 cu 1.4 % după trei ani de stagnare, stârnind îngrijorarea oamenilor de știință care avertizează că obiectivele Acordului de la Paris nu pot fi atinse fără măsuri drastice, imediate.

spot_img

Ultimele știri