Uniunea Europeană adoptă noi măsuri pentru reducerea utilizării plasticului de unică folosință

Uniunea Europeană a adoptat noi măsuri pentru a reduce poluarea cu plastic, printre care se numără și interzicerea a 10 tipuri de produse din plastic de unică folosință până în 2021.

Negociatorii din Parlamentul European și din 28 de state UE au decis că vor interzice 10 produse din plastic de unică folosință pentru care există alternative disponibile, printre care se numără bețișoarele de ureche, tacâmuri, farfurii, paie de băut, bețele de amestecat băuturi și cele pentru baloane, plasticul oxo-degradabil și recipiente din polistiren expandat pentru mâncare și băuturi.

În cazul altor articole de plastic, cum ar fi recipiente pentru mâncare și băuturi și capace, țările membre pot alege să impună restricții pentru a reduce utilizarea, însă nu sunt obligați să stabilească o țintă obligatorie. Toate sticlele pentru băuturi vor trebui să aibă cel puțin 30% conținut reciclat până în 2030.

Noile măsuri prevăd și introducerea unor scheme de responsabilitate extinsă a producătorului, prin care producătorii să fie obligați să plătească pentru managementul deșeurilor și pentru acțiunile de curățare a mediului de produse din plastic de unică folosință, inclusiv mucuri de țigări sau plase de pescuit. De asemenea, vor fi stabilite ținte naționale de colectare a plaselor de pescuit și vor fi monitorizate ratele de colectare, prin scheme de responsabilitate extinsă a producătorului.

O altă măsură prevede includerea pe etichetele produselor care conțin plastic a unor informații despre tipul de plastic, impactul asupra mediului în cazul aruncării în natură, precum și despre modul corespunzător de scăpa de respectivul produs când devine deșeu.

Ecologiștii au apreciat măsurile ca fiind un pas important înainte pentru gestionarea poluării cu plastic, însă au atras atenția că din acord lipsesc anumite prevederi importante, cum ar fi lipsa obligației țărilor membre de a stabili ținte și lipsa țintelor obligatorii pentru a reduce consumul de recipiente pentru mâncare și băuturi, și amânarea cu patru ani a atingerii țintei de 90% pentru colectarea separată a sticlelor de plastic, din 2025 până în 2029.

Uniunea Europeană reciclează doar un sfert din cele 25 milioane de tone de deșeuri de plastic produse anual.

Green Report Shop Produse ECO

Delphine Lévi Alvarès, din partea Zero Waste Europe, coordonatorul mișcării „Break Free From Plastic” la nivel european, subliniază rolul guvernelor naționale, relatează Eco Magazin:

„Impactul noilor legi depinde de implementarea realizată de către guvernele naționale, care trebuie să adopte imediat ținte ambițioase de reducere a plasticului de unică folosință și să se asigure că producătorii plătesc pentru poluarea generată. Apelul publicului de a stopa poluarea cu plastic este unul ferm și puternic și ar fi de neacceptat să fie ignorat.”

Astăzi, Ministerele de Mediu ale țărilor membre ar trebui să semneze Directiva agreată. Statele vor avea apoi la dispoziție doi ani să o transpună în legislația națională, urmând ca legile să intre în vigoare cel mai târziu la începutul anului 2021.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri