Parlamentul European a adoptat ieri o lege pentru reducerea emisiilor de CO2 din industrie în Uniunea Europeană, precum și pentru finanțarea proiectelor de energie regenerabilă și a tehnologiilor verzi.
Legislația prevede reducerea certificatelor disponibile pentru emisiile de CO2 și oferă două noi fonduri care sprijină inovația și tranziția către reducerea emisiilor de carbon, un pas înainte în reglementarea angajamentelor din Acordul de la Paris.
UE va oferi fonduri pentru inovații în domeniul energiei regenerabile
Noua lege va accelera retragerea certificatelor de emisii aflate pe ”piața de carbon” din sistemul UE de comercializare a emisiilor (ETS), care acoperă aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE.
De asemenea, vor intra în vigoare două fonduri pentru modernizări și inovații. Fondul de modernizare va ajuta la actualizarea sistemelor energetice din statele membre UE cu venituri mici și nu va putea fi folosit pentru proiecte implicând cărbune, cu excepția încălzirii centrale în cele mai sărace state membre.
Fondul pentru inovații va oferi sprijin financiar pentru energiile regenerabile, captura și înmagazinarea carbonului și proiectele de inovație în domeniul energiei cu emisii reduse de carbon. Dimensiunea fondurilor va fi stabilită în 2021.
Julie Girling, (ECR, UK), raportor, a dat mai multe detalii despre sistemul de comercializare al emisiilor.
“ETS rămâne principalul pilon al politicii UE de combatere a schimbărilor climatice. Am făcut tot ce am putut pentru a agrea o actualizare ambițioasă a sistemului. ETS a avut mulți detractori de-a lungul timpului. Am abordat multe probleme – de la prețul carbonului care era clar prea mic pentru a face piața funcțională la tema extrem de dificilă a unui echilibru între ambițiile noastre privind mediul și protecția industriei europene – mare consumatoare de energie.”
Legea are în vedere și prevenirea ”scurgerilor de carbon”, adică riscul ca unele companii să își mute producția în afara UE din cauza politicilor privind reducerea emisiilor.
Țările Uniunii Europene nu au respectat decizia luată în 2007, în care se prefigurau douăsprezece instalații de captură și înmagazinare a carbonului funcționale în UE până în 2015. Niciun proiect nu a fost reușit și în jur de 436 milioane de euro au rămas neinvestiți, bani ce vor fi transferați către noul fond de inovații.