UE introduce noi limite de poluare pentru termocentrale

Uniunea Europeană a publicat noile limite de poluare pentru a reduce emisiile toxice ale termocentralelor, potrivit Greenpeace România. Au fost introduse limite mai restrictive pentru dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) și pulberi (PM) și, în premieră, pentru mercur (Hg), acid clorhidric (HCl) și florură de hidrogen (HF). Aceste substanțe toxice sunt direct corelate cu o serie de probleme de sănătate și de mediu.

noi limite de poluare pentru termocentrale

Noile standarde pot părea restrictive, dar se bazează, de fapt, pe tehnologia existentă ce se aplică deja în alte termocentrale din Europa și din întreaga lume. Limitele vor viza atât termocentralele pe cărbune, cât și pe cele ce folosesc gaz, păcură și alți combustibili fosili, inclusiv platformele petroliere marine.

România își intoxică vecinii: locul 3 în UE la decesele provocate extern de termocentrale

În Romania, termocentralele pe bază de cărbune sunt depășite și foarte ineficiente. Zecile de milioane de euro, necesare conformării lor, pot fi folosite de companiile energetice mult mai bine: pentru a construi surse de energie regenerabile, moderne și curate, ce sporesc securitatea energetică, generează multe comenzi pentru companiile de inginerie din România și, implicit, mai multe locuri de muncă. Și să nu uităm că vom respira chiar și un aer mai curat”, a declarat  Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

30 de termocentrale sunt responsabile pentru jumătate dintre decesele provocate la nivel european de acest tip de poluare. 5 dintre acestea sunt din România. Termocentrala Oradea II cauzează 240 de morți premature, Rovinari – 250, Drobeta – 430, Mintia – 340 și Govora – 230.

termocentrale romania

Cu alte cuvinte, experții recomandă închiderea a aproape jumătate dintre cele 11 termocentrale ale României.

Franța va închide toate termocentralele pe cărbune până în 2023

În cadul conferinței privind schimbările COP22 din Marrakech, Maroc, din noiembrie 2016, reprezentanții Franței au anunțat că toate termocentralele pe bază de cărbune vor fi închisă până în 2023. De asemenea, Marea Britania și-a propus să închidă toate termoentralele până în 2025, iar Germania vrea să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 95%, până în 2050.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri