UE interzice exporturile de deşeuri din plastic către ţările sărace

Comisia Europeană a adoptat noi reguli cu privire la exportul de deşeuri din plastic, conform cărora exporturile de deşeuri din plastic din UE către ţările non-OECD vor fi interzise de la 1 ianuarie 2021, cu excepţia deşeurilor din plastic curate trimise pentru reciclare.

De asemenea, exportul de deşeuri din plastic din UE către ţările OECD precum şi importurile în UE vor fi mai strict controlate. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) reuneşte cele mai bogate 35 de ţări ale lumii.

„Aceste noi reguli trimit un mesaj foarte clar că UE îşi asumă responsabilitatea pentru deşeurile pe care le generează. Exportul de deşeuri din plastic va fi permis numai în condiţii foarte stricte. Exportul de deşeuri de plastic nesortate către ţările non-OECD va fi complet interzis”, a declarat comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius.

În ultimul deceniu, comerțul necontrolat cu deșeuri din plastic a crescut, afectând atât mediul, cât și sănătatea publică. Deșeurile de plastic au ajuns în gropile de gunoi, au fost arse în aer liber sau aruncate în ocean. Noile norme ar trebui să pună capăt exportului de deșeuri din plastic către țări terțe care adesea nu au capacitatea și standardele necesare pentru a le gestiona în mod durabil.

După ce, la începutul lui 2018, China (precedenta destinaţie principală pentru deşeurile din plastic) a interzis importurile de deşeuri, comerţul cu deşeuri din plastic s-a reorientat spre alte ţări din Asia, precum Malaezia. Însă în condiţiile în care unele dintre aceste ţări nu dispun de facilităţi suficiente de reciclare, exporturile UE au fost criticate de organizaţiile de mediu care susţin că o mare parte din deşeurile din plastic trimise de blocul comunitar ajung în oceane sau sunt arse în gropile de gunoi.

În 2019, UE a exportat 1,5 milioane de tone de deșeuri din plastic, în principal în Turcia și țări asiatice, cum ar fi Malaezia, Indonezia, Vietnam, India și China. Ponderea deșeurilor de plastic exportate în China a scăzut radical de la adoptarea de către țară a restricțiilor la importul deșeurilor de plastic în 2018.

Activista Greenpeace Germania, Manfred Santen, a subliniat în luna mai că țările exportatoare „trebuie să își asume responsabilitatea pentru deșeurile sale” și „sunt necesare reglementări mai puternice pentru a reduce drastic producția de ambalaje inutile din plastic de unică folosință de către multinaționale precum Nestle, astfel încât deșeurile să nu trebuie să fie exportate”

În fiecare an, europenii generează 25 de milioane de tone de deșeuri din plastic, dar mai puțin de o treime (30%) din acestea sunt reciclate. Și în întreaga lume, materialele plastice reprezintă aproximativ 85% din gunoiul de plajă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri