UE, ingrijorata de situatia ecologica din zona canalului Dunarea-Marea Neagra

Uniunea Europeana (UE) si-a exprimat marti ingrijorarea in legatura cu situatia ecologica din zona caii navigabile de mare adancime Dunare-Marea Neagra, cu ocazia vizitei premierului ucrainean Iulia Timosenko la Bruxelles, relateaza, din Kiev, Deutsche Welle.

’UE considera problema existenta intre Ucraina si Romania cu privire la canalul Dunare-Marea Neagra drept o chestiune bilaterala dintre cele doua tari vecine’, a precizat pozitia Bruxellesului adjunctul directorului general pentru relatii externe al Comisiei Europene Hugues Mingarelli.

Cu toate acestea, a mentionat acelasi responsabil european la conferinta de presa comuna cu Timosenko, ’tot ceea ce are legatura cu protectia mediului si a ecosistemului din gurile Dunarii reprezinta o chestiune care ii vizeaza pe toti si se afla si in atentia UE’.

La randul sau, Iulia Timosenko a declarat intentia Ucrainei de a face tot posibilul pentru asigurarea securitatii ecologice a lucrarilor legate de canalul Dunare-Marea Neagra.

La recenta reuniune a ministrilor Mediului din UE, desfasurata la Bruxelles, Romania a prezentat o informare in care s-a referit la conventiile internationale in domeniul protectiei mediului in legatura cu amenajarea canalului Dunarea-Marea Neagra pe bratul Bastroe, asigurandu-se de sprijinul comisarului european Stavros Dimas in aceasta problema.

Potrivit unor surse diplomatice romane, atat comisarul european pentru mediu, cat si reprezentantii unor tari UE, au sustinut pozitia Romaniei si si-au asumat angajamentul ca vor face demersuri pe langa Ucraina pentru respectarea legislatiei internationale in ceea ce priveste protectia mediului la construirea caii de navigatie pe bratul Bastroe.

In paralel, guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a declarat marti ca ruta de navigatie de mare adancime Dunarea-Marea Neagra va fi construita si exploatata, conform proiectului initial.

Dupa cum releva publicatia ucraineana online Eho, Serdiuk a afirmat ca ’acest canal se construieste, va continua sa fie construit si va fi exploatat in felul in care a fost conceput’, specificand ca acest punct de vedere este impartasit de presedintele Viktor Iuscenko.

’Noi vom avea o cale navigabila pe Dunare, indiferent de ce spune altii’, a spus la incheierea conferintei de presa guvernatorul ucrainean.

Romania acuza Ucraina de incalcarea normelor internationale in domeniul protectiei mediului la constructia canalului Dunarea-Marea Neagra, citeaza antena ucraineana a Deutsche Welle o declaratie de presa a secretarului de presa al Reprezentantei permanente a Romaniei la UE, Doris Mircea, vorbind pe marginea recentei reuniuni a ministrilor de mediu din UE, la care s-a discutat si problema canalului Bastroe.

O partea a ecologistilor de la Kiev impartasesc temerile Romaniei referitoare la mediu. Obiectiile Bucurestiului sunt justificate, considera Vladimir Boreiko, directorul Centrului ecologic de la Kiev, in opinia caruia, canalul Dunarea-Marea Neagra nu este unul de perspectiva si reprezinta o ’irosire inutila de bani publici’.

Autoritatile de la Kiev au justificat constructia canalului pe bratul Bastroe prin faptul ca trecerea navelor ucrainene prin Romania le-ar costa circa un milion de dolari anual. Proiectul ucrainean urmareste construirea unui canal cu o lungime de 162 de kilometri, de la bratul Bastroe, langa bratul Chilia, pana la portul Reni. Lucrarile au inceput in mai 2004, iar in august acelasi an a fost inaugurat primul tronson. Sedimentele rezultate din lucrarile de dragare – peste 2,4 milioane de tone de mal – au fost depuse in Marea Neagra. Pana la final vor mai fi deversate in mare alte 2,2 milioane de tone. Din cauza canalului, partea ucraineana a Deltei se va micsora, conform expertilor, cu 5.600 de hectare. Pe parcursul lucrarilor, ucrainenii au incalcat de mai multe ori frontiera cu Romania, amplasand balize de semnalizare chiar in sectorul romanesc.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri