UE foarte aproape să-și îndeplinească obiectivul de reducere a GES înainte de termenul limită din 2020

Emisiile de gaze cu efect de seră (GES) din Uniunea Europeană (UE) au continuat să scadă și în 2012 cu 1,3%, ajungând la 19,2% sub nivelul din 1990, potrivit datelor oficiale ale Agenției Europene de Mediu (EEA). Astfel, UE este foarte aproape să-și îndeplinească obiectivul de reducere a gazelor cu efect de seră cu 20%  înainte de termenul limită din 2020.

Emisiile au scăzut cu 1.082 tone metrice (Mt), echivalentul emisiilor din 2012 ale Italiei și Marii Britanii combinate.

Rezultatele prezentate de EEA sunt cele finale raportate la Organizația Națiunilor Unite pentru anul 2012.

De ce au scăzut emisiile în UE în 2012 ?

Scăderea înregistrată s-a datorat în mare parte reducerilor efectuate din sectorul transporturilor, cel al industriei, dar si proporției din ce în ce mai mari a surselor regenerabile de energie.

La o analiză pe țări, datele EEA arată că Italia reducerea emisiilor din Italia a reprezentat 45 % din reducerea totală netă a UE a emisiilor în 2012 , în mare parte datorită scăderii emisiilor din transport și industrie.

Cea de a doua cea mai mare reducere, în Polonia, s-a datorat în principal scăderii substanțiale a consumului de combustibil solid. În contrast cu tendința generală,Regatul Unit și Germania și-au crescut cantitățile de emisii din cauza utilizării sporite a combustibililor solizi”, se arată în raportul EEA.

Emisiilor de gaze cu efect de seră și schimbările în PIB

Analiza tehnică efectuată de EEA arată o absolută ” decuplare” a evoluței Produsului Intern Brut al UE față de cea a cantităților de emisii. În timp ce PIB-ul a crescut cu 45% din 1990 , emisiile au scăzut cu 19%.

De asemenea, emisiile de gaze cu efect de seră din UE, pe cap de locuitor, au scăzut cu aproape un sfert din 1990 , de la 12 la 9 tone.

UE a demonstrat că nu există niciun conflict între o economie în creștere și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Politicile au fost în centrul acestui succes. Trebuie să mergem chiar mai departe, dar acest lucru va depinde de implementarea de către țările membre a unor politici care deja au trasat drumul către o societate securizata din punct de vedere energetic și cu emisii de carbon reduse”, a declarat Hans Bruyninckx , director executiv al EEA.

În toamnă EEA și DG CLIMA va publica estimările oficiale pentru emisiile totale de gaze cu efect de seră ale UE pentru 2013 .

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri