Acordul comercial dintre UE și Chile privind produsele organice, criticat de europarlamentarul Daciana Sârbu

UE și Chile au încheiat luna trecută negocierile asupra unui acord comercial privind produsele organice. Prin acest acord, alimentele organice produse după regulile și cu certificările UE vor putea pătrunde pe piața din Chile și vice-versa, după cum informează Consiliul European într-un comunicat de presă. Parlamentarul european Daciana Sârbu a criticat acest acord.

produsele organice
foto: wikimedia commons

Potrivit Consiliului European, alimentele organice produse în UE, care fac parte din acord, vor putea fi comercializate în Chile fără alte controale. Același lucru se va întâmpla și pentru o serie de produse organice din Chile, care vor ajunge în UE. De asemenea, acordul – primul acord economic între UE și o țară din America Latină- prevede și un sistem de cooperare, schimb de informații și soluționare a litigiilor din sectorul comerțului organic. În plus, va contribui la dezvoltarea sectorului produselor organice din UE și va crea locuri de muncă.

Care sunt produsele vizate de acord

Produsele organice care sunt luate în calcul prin acest acord economic sunt: produsele vegetale neprocesate, animalele vii sau produsele de origine animală neprocesate (inclusiv mierea de albine), produse de acvacultură și alge marine, produse agricole procesate destinate utilizării ca produse alimentare (inclusiv vinul), produse agricole procesate destinate utilizării ca hrană pentru animale și semințele pentru cultivat.

În schimb, UE va recunoaște echivalentul acelorași tipuri de produse organice din Chile.

Ce a spus parlamentarul european Daciana Sârbu

Vicepreședintele Comisiei de Mediu și Sănătate Publică din Parlamentul European, Daciana Sârbu, a declarat pentru euractiv.com că unul dintre beneficiile principale ale produselor organice este că producția lor generează o amprentă de carbon redusă, mai ales dacă produsele sunt vândute local. Dacă produsele organice sunt transportate dintr-o parte în alta a globului, automat, amprenta de carbon crește.

„Lanțurile scurte de producție sunt de asemenea mai potrivite pentru fructe și legume proaspete, contribuind la menținerea calității acestora”, a declarat Daciana Sârbu.

Aceasta a mai spus că transportul produselor organice, pentru a fi vândute la mii de kilometri de locul în care au fost produse, „subminează beneficiile ecologice are produselor organice și calitatea produselor proaspete”.

Mai mult decât atât, europarlamentarul român susține că UE ar trebui să țină cont în acordurile comerciale de factorii economici, sociali și de mediu și să promoveze mai mult producția organică în interiorul UE.

„Comisia Europeană ar trebui să facă mai multe eforturi pentru a promova producția organică în interiorul UE, astfel încât să poată îndeplini creșterea cererii de piață”, a mai spus Daciana Sârbu.

Datele Comisiei Europene arată că sectorul agriculturii organice din UE a crescut în medie cu 5,5% pe an, în ultimii 10 ani. Acesta ocupă aproximativ 6% din suprafața agricolă utilizată a UE.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri