UE cere operatorilor industriali sa-si inregistreze substantele chimice VEZI VIDEO

Termenul limita pentru inregistrarea substantelor chimice se apropie. „Preinregistrarea” substantelor, in perioada 1 iunie – 1 decembrie, le da importatorilor si producatorilor posibilitatea de a evita testarile inutile si de a castiga mai mult timp pentru inregistrarea definitiva.

Regulamentul REACH obliga toate intreprinderile cu sediul in UE sa inregistreze (sau sa preinregistreze) substantele chimice pe care le produc sau le importa in cantitati mari – de cel putin o tona pe an. Informatiile furnizate de acestea vor fi folosite pentru a evalua riscurile la adresa sigurantei si pentru a vedea in ce masura substantele chimice pot afecta sanatatea oamenilor si mediul.

„Regulamentul REACH este cel mai ambitios act legislativ din lume in domeniul substantelor chimice”, a explicat comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas. „Acesta va aduce o contributie inestimabila la gestionarea sigura a substantelor chimice pe teritoriul UE”. Peste 30 000 de substante (acizi, metale, solventi etc.) fac obiectul cerintelor de preinregistrare si inregistrare.

Preinregistrarea va ajuta intreprinderile sa faca schimb de informatii si sa-si diminueze costurile prin evitarea testarilor care nu sunt necesare. In plus, le va permite sa castige mai mult timp pentru inregistrarea definitiva. Agentia Europeana pentru Produse Chimice (ECHA) a propus prelungirea cu 3 pana la 11 ani a termenelor limita pentru intreprinderile care isi preinregistreaza substantele.

Intreprinderile care nu isi indeplinesc obligatiile de preinregistrare, in perioada 1 iunie – 1 decembrie 2008, vor fi nevoite sa-si intrerupa imediat activitatile de productie sau import. Pentru a relua aceste activitati, vor fi nevoite sa urmeze intreaga procedura de inregistrare.

La data de 29 aprilie, Biroul European pentru Substante Chimice(BESC) a aniversat 15 ani de monitorizare a substantelor chimice periculoase. Perioada de preinregistrare va incepe in ziua in care BESC va transfera competentele sale noii Agentii ECHA.

Comisia Europeana a realizat un film despre pericolul pe care il prezinta substantele chimice si noile reguli europene:

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri