UE ar putea elimina țintele de reducere a risipei alimentare și a deșeurilor marine

Statele membre UE ar putea să nu mai fie nevoite să își reducă risipa alimentară și deșeurile de pe plaje sau din mări cu 30%, așa cum se stabilise inițial. Conform jurnaliștilor de la The Guardian, aceste ține au fost eliminate din noua propunere legislativă referitoare la economia circulară.

Deseuri Uniunea Europeana

Jurnaliștii publicației britanice The Guardian au descoperit recent că din noua propunere legislativă referitoare la economia circulară lipsesc țintele de reducere a risipei alimentare și a deșeurilor marine.

Uniunea Europeană planifica să impună o reducere a deșeurilor din industria alimentară cu 30%, până în 2025, dar și adoptarea unor strategii naționale pentru sectoarele de retail, distribuție, manufactură, cel ospitalier și cel casnic.

În ceea ce privește gestionarea deșeurilor marine, autoritățile europene doreau o scădere cu 30% a deșeurilor din zona țărmurilor și plajelor, precum și o reducere cu același procent al uneltelor de pescuit din mări și oceane.

Se pare însă că noua propunere legislativă nu mai conține referiri la deșeurile marine și ținte clare de reducere a risipei alimentare, ci se limitează la a recomanda țărilor să ia „măsuri” pentru îmbunătățirea situației.

În acest moment, se estimează că irosim o treime din cantitatea de alimente produse la nivel mondial, iar că pentru gestionarea deșeurilor marine, Europa cheltuie anual 700 de milioane de euro.

Contactați de The Guardian, reprezentanții ONG-urilor de mediu s-au declarat dezamăgiți. Eve Mitchell, de la Food and Water Europe, a dat vina pe „lobby-ul corporatist” pentru slăbirea angajamentelor, iar Meadhbh Bolger, de la Friends of the Earth,  și-a exprimat îngrijorarea pentru lipsa impunerii unor măsuri eficiente de protejare a oceanelor:

Până acum, țările europene nu au implementat decât măsuri foarte permisive pentru a gestiona problema deșeurilor din oceane, iar țintele stabilite erau esențiale pentru a determina acțiuni mai hotărâte. Noua propunere arată un dezinteres sever față de sănătatea oceanelor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri