Uniunea Europeană va restricționa utilizarea antibioticelor pentru animalele de fermă

Parlamentul European a aprobat o serie de restricții privind utilizarea antibioticelor pentru animalele de fermă sănătoase, în încercarea de a limita răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice.

Noua legislație, care va fi implementată până în 2022, interzice utilizarea antibioticelor destinate oamenilor în medicina veterinară, precum și utilizarea fără prescripție medicală a antibioticelor pentru animale. Veterinarii vor fi nevoiți să ofere date privind vânzările de antibiotice, iar alimentele importate vor trebui să îndeplinească standardele UE.

În medie, animalele din crescătoriile Europei consumă mai multe antibiotice decât oamenii. Conform studiilor, carnea de porc are cea mai mare concentrație de antibiotice. De asemenea, ele sunt prezente în concentrații mari în creveții și peștii de crescătorie. Chiar și unele legume organice sunt contaminate pentru că în jur de 75% dintre antibioticele utilizate pentru animale ajung în bălegarul folosit apoi ca îngrășământ în agricultură. Astfel, bacteriile sunt expuse la antibiotic în mod constant și devin rezistente la acestea.

Cel puțin 25.000 de oameni mor pe teritoriul Europei în fiecare an din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice, iar oamenii de știință avertizează că fără măsuri urgente, intervențiile medicale de rutină ar putea deveni în curând imposibile.

Conform unui raport ONU publicat anul trecut, „mediul natural devine un rezervor al reziduurilor de antibiotice, agenți patogeni rezistenți și alte molecule cu proprietăți antimicrobiene care sporesc răspândirea genelor rezistente în mediul microbian”.

Green Report Shop Produse alimentare eco

 

Parlamentarul European Molly Scott Cato, membră a Partidului Verzilor, a declarat că aceste măsuri vor avea un impact și asupra creșterii industriale a animalelor. Animalele crescute în acele condiții sunt printre cele mai mari consumatoare de antibiotice, dezvoltând de-a lungul vieții diverse afecțiuni.

„Fără utilizarea constantă a antibioticelor, fermierii vor fi nevoiți să adopte practici agricole mai bune care vor îmbunătăți viața animalelor de fermă din Uniunea Europeană. Aceasta este o victorie majoră pentru sănătatea publică și pentru bunăstarea animalelor.”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri