UE a ajuns la un acord pentru reducerea emisiilor din construcții

UE a ajuns la un acord pentru reducerea emisiilor din construcții, potrivit unei informări a Parlamentului European. Este vorba despre revizuirea Directivei privind performanța energetică a clădirilor, care își propune să reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie din construcții până în 2030 și să facă domeniul neutru din punct de vedere climatic până în 2050. 

Obiectivele de reducere a emisiilor din construcții

Toate construcțiile noi ar trebui să fie cu emisii zero începând cu anul 2030; clădirile nou-ocupate sau deținute de autoritățile publice ar trebui să fie cu emisii zero începând cu anul 2028.

Pentru clădirile rezidențiale, statele membre vor trebui să pună în aplicare măsuri pentru a asigura o reducere a consumului mediu de energie primară cu cel puțin 16% până în 2030 și cu cel puțin 20 până la 22% până în 2035.

Statele membre vor trebui să renoveze, până în 2030, 16% dintre clădirile nerezidențiale care nu sunt performante energetic. Dacă este tehnic și economic fezabil, statele membre vor trebui să instaleze treptat panouri solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea acestora, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.

Eliminarea treptată a boilerelor cu combustibili fosili

Statele membre vor adopta măsuri pentru decarbonizarea sistemelor de încălzire și eliminarea combustibililor fosili pentru încălzire și răcire, cu scopul de a elimina complet boilerele cu combustibili fosili până în 2040.

Statele membre vor trebui, de asemenea, să înceteze subvenționarea boilerelelor cu combustibili fosili începând cu anul 2025. Stimulentele financiare vor fi încă posibile pentru sistemele de încălzire hibride, precum cele care combină un cazan cu o instalație solară sau o pompă de căldură.

Excepții

Clădirile agricole și cele de patrimoniu pot fi excluse de la noile reguli, în timp ce țările UE pot decide, de asemenea, să excludă clădirile protejate pentru valoarea lor arhitecturală sau istorică, precum lăcașele de cult. „Am realizat ceva remarcabil. Am creat un plan de tranziție către clădiri cu emisii zero. Cu acest plan, adăugăm un pilon esențial la planurile de decarbonizare ale UE și începem lungul drum al reducerii cu 36% a emisiilor de CO2 ale Europei”, a declarat raportorul pentru Directiva privind performanța energetică a clădirilor, Ciarán Cuffe.

Următorii pași

Acordul informal trebuie aprobat atât de Parlamentul European cât și de Consiliul UE pentru a deveni lege. Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie va vota textul pe 23 ianuarie. Potrivit Comisiei Europene, clădirile din UE sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Citește și:

România ar trebui să își tripleze rata de renovare energetică a clădirilor

Schimbări majore în sectorul construcțiilor pentru a se ajunge la clădiri cu emisii zero în 2050

Cum reducem emisiile de carbon în clădiri

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri