Turcia introduce din 2019 taxe pentru pungile de plastic în încercarea de a combate poluarea

Magazinele din Turcia nu vor mai oferi gratuit cumpărătorilor pungi de plastic începând cu acest an, măsura fiind parte dintr-o iniţiativă guvernamentală pentru a contribui la reducerea poluării.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a semnat în decembrie o lege privind protecţia mediului, introducând o taxă minimă de 25 kurus (4 euro cenţi) pentru fiecare pungă de plastic în supermarketuri şi magazine, în întreaga ţară.

Conform acestei legi, magazinele vor fi amendate dacă nu aplică această taxă.

”Pungile de plastic în toate punctele de vânzare, inclusiv pentru textile, jucării, electronice, alimente şi alte produse, vor fi vândute pentru cel puţin 25 de kurus începând cu 1 ianuarie 2019”, a scris ministrul mediului şi al urbanismul Murat Kurum pe site-ul ministerului.

Ecologiştii din Turcia duc de mult timp o campanie pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la pericolele materialelor plastice, pentru a încerca să pună capăt dependenţei de pungi de plastic în ţară.

Se estimează că aproximativ 35 miliarde de pungi de plastic sunt folosite anual în Turcia, potrivit guvernului. Acest lucru se traduce în 440 de pungi de plastic de unică folosinţă de persoană pe an, o cifră mult mai mare decât în unele ţări UE, în care oamenii folosesc mai puţin de 10. În Danemarca, de exemplu, utilizarea medie anuală a pungilor de plastic a fost de patru de persoană în 2017, potrivit Comisiei Europene.

Guvernul turc intenţionează să reducă numărul de pungi de plastic per persoană la 90 până la sfârşitul anului 2019. Scopul este de a reduce această cifră la 40 de pungi în 2025, a adăugat Kurum.

Se estimează că la nivel mondial se utilizează anual câte un bilion de pungi de plastic. Milioane de saci de plastic distrug planeta și ucid creaturi marine.

Degradarea unei pungi de plastic durează 400 de ani, iar reciclarea este costisitoare, astfel că plasticul  se acumulează în oceane și intră în lanțul alimentar și, în cele din urmă, în stomacul nostru.

Turcia se situează pe locul 108 din 180 într-o evaluare a performanței de mediu de către Centrul pentru Drept și Politică de Mediu al Yale.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri