Tur ciclist caritabil la Bike Fest, în sprijinul refugiaților. Cum puteți participa

Au plecat din Siria, Iran, Afganistan și Yemen pentru că le era limitată libertatea de exprimare și, uneori, le era pusă în pericol și viața. Au ajuns în România și au fost nevoiți să ia viața de la capăt: să își refacă actele, să își echivaleze studiile, să învețe limba, să își găsească un loc de muncă și să se integreze în societate. Nu le este ușor. De aceea, Asociația Green Revolution a decis să îi ajute, donându-le o bicicletă pentru fiecare 20 de persoane care participă la un tur caritabil organizat duminica aceasta în cadrul Festivalului Bike Fest.

tur caritabil

Fatema are 10 ani si merge la Școala Palestiniană din București. A ajuns în România acum șase ani, dar nu este complet integrată. Situația ei este diferită de cea a altor refugiați. Tatăl ei, român, a plecat în Siria acum mai bine de 25 de ani. Deși acolo și-a întemeiat o familie, a fost nevoit să se întoarcă în țara natală odată cu începerea conflictelor armate. Și-a luat cu el soția și cei șase copii.

tur caritabil

Odată ajunși în România, au reușit să obțină cetățenie română pentru toți copiii în termen de câteva luni, doar mama rămânând cu statutul de refugiat. Un caz fericit, ar spune alți refugiați care se luptă ani de zile cu birocrația română. Trebuie însă luat în calcul faptul că, odată declarați români, copiii nu au mai beneficiat de programe de integrare. Prin urmare, părinții au fost nevoiți să îi înscrie la o școală cu predare în limba arabă, căci nu și-au permis să le ofere cursuri particulare de română. Astfel, tranziția a fost greoaie și parțială. Acum, copiii știu cât de cât limba, dar mama nu a reușit să se integreze în societate. Tatăl este singurul care susține familia din punct de vedere financiar.

De câteva luni, Fatema și familia sa beneficiază de programele asociației Activ Random. Nu sunt însă singurii. Asociația oferă cursuri de română și îi ajută pe refugiați să își găsească un loc de muncă și să se integreze în societate.

„Un zâmbet, o activitate pentru copii, o discuție, organizarea de ore de limba română sau pur și simplu o întâlnire înseamnă enorm pentru unii.”

Tur ciclist caritabil, în sprijinul refugiaților

15 adulți și 5 copii. Sunt persoanele pentru care cei din Asociația Activ Random ar avea nevoie de biciclete. Unii le-ar folosi pentru a ajunge la școală sau la locul de muncă, alții – pentru relaxare. Eliza Drob, Director General al asociației Activ Random, ne-a povestit care au fost reacțiile lor la aflarea veștii.

„Când i-am întrebat pe cei la care ne-am gândit noi că le vor fi cel mai de folos bicicletele, am primit răspunsuri minunate: de la exclamații de fericire pentru că ar putea economisi banii pe abonamentul de metrou până la serviciu, la oftaturi de ușurare că nu ar mai trebui sa schimbe două autobuze până la universitate, până la uimire că cineva s-a gândit la copiii lor care vor zburda pe bicicletă prin parc sau până la școală. Dar ce ne-a bucurat cel mai mult au fost mulțumirile că vor putea folosi bicicleta în toate drumurile pe care îi împinge birocrația românească să le facă de la instituție la instituție.”

Asociația Green Revolution va organiza duminică, începând cu ora 17, un tur ciclist caritabil. Pentru fiecare 20 de participanți, va dona o bicicletă, pe care Asociația Activ Random o va pune ulterior la dispoziția refugiaților aflați în dificultate. Startul turului se va face din Parcul Izvor, intrarea Hașdeu.

tur caritabil

Citește și: BikeFest, locul de întâlnire pentru gașca ta de bicicliști

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri