Problema pungilor din plastic este bine-cunoscută. Anual, aruncăm 500 de miliarde de pungi de unică folosință, care ajung să polueze mările și oceanele. Este motivul pentru care numeroase țări sau orașe din întreaga lume au decis până acum să limiteze, într-o formă sau alta, folosirea lor. Cel mai recent, listei s-a alăturat Tunisia.
Un milion. Este numărul de pungi de unică folosință pe care îl aruncăm la nivel global în fiecare minut. În total, timp de un an, generăm 500 de miliarde de pungi. La nivel european, cetățenii aruncă în jur de 200 de pungi, anual. Există însă țări care au pus piciorul în prag și le-au interzis sau le-au limitat.
Franța, Italia și Islanda sunt doar câteva dintre acestea. Cel mai recent, autoritățile din Tunisia au hotărât ca, începând cu 1 martie 2017, să interzică marilor comercianți să ofere gratuit pungi de plastic subțiri (de sub 50 de microni). Măsura a fost gândită alături de reprezentanții unor supermarketuri, printre care Carrefour și Monoprix. Ministrul tunisian al Mediului, Riadh Mouakher, a explicat utilitatea planului de descurajare a folosirii pungilor din plastic:
Negocierile cu managerii supermarketurilor nu au luat mult timp. De fapt, au spus da propunerii noastre într-un timp record. Cetățenii vor avea șansa să își schimbe obiceiurile și să devină conștienți de importanța protejării mediului înconjurător.
Pentru a limita impactul măsurii asupra economiei, guvernul a decis să ofere subvenții producătorilor de pungi, astfel încât aceștia să poată face tranziția spre producția de pungi mai groase, mai rezistente, reutilizabile.
Măsura, contestată de unele ONG-uri
Interdicția de a oferi pungi de plastic subțiri se aplică doar marilor comercianți. Proprietarii de mici magazine nu sunt însă afectați. De aceea, autoritățile au fost acuzate că pun în practică o strategie pentru ca marii retaileri să câștige mai mult din vânzarea de pungi groase.
Reprezentanții Asociației tunisiene pentru natură și dezvoltare durabilă laudă demersul guvernului, însă spun că autoritățile ar trebui să se concentreze pe a educa populația, care nu colectează selectiv deșeurile.
În cadrul serialului „De unică folosință,”, am prezentat o listă de motive pentru care ar trebui să refuzăm pungile din plastic, dar și câteva variante sustenabile prin care le putem înlocui.