Tulcea: Studiu pentru dezvoltarea durabila a turismului in Delta

Institutul National de Cercetare Delta Dunarii (INCDD) a inceput elaborarea unei cercetari stiintifice pentru dezvoltarea durabila a turismului in Delta. Studiul are in vedere identificarea masurilor pentru cresterea numarului turistilor care ar duce, implicit, la cresterea locurilor de munca pentru populatia locala, cresterea veniturilor acesteia, reducerea migratiei si atragerea de fonduri externe.

Cresterea numarului vizitatorilor are, insa, si dezavantaje precum poluarea apei, acumularea de deseuri, distrugerea florei si faunei, introducerea de specii exotice, eroziunea malurilor, deranjarea vietii salbatice si modificarea cursurilor de apa.

Importanta acestui studiu a fost subliniata de directorul executiv adjunct al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Grigore Baboianu, care a atras atentia asupra faptului ca, desi exista numeroase studii de dezvoltare a turismului in Delta, nicio cercetare nu a relevat pana acum capacitatea ariilor naturale protejate pentru a suporta diferitele forme de turism.

"Daca vom lasa turismul sa se dezvolte ca si pana in prezent, foarte curand vom observa ca populatiile de pasari se vor retrage din Delta, ca chiar si suprafata de vegetatie se va restrange din cauza deseurilor si incet aceasta atractie a turistilor fata de Delta va disparea", a declarat Grigore Baboianu.

El a spus ca ARBDD, in calitate de administrator al ariilor naturale protejate, are nevoie de rezultatele cercetarii INCDD pentru ca acestea sunt instrumentele pe baza carora turismul se poate dezvolta durabil.

"Interesul nostru este sa fim ajutati in definirea unei strategii realiste in dezvoltarea turismului, strategii care sub umbrela master-planului national sa poata da ARBDD posibilitatea sa asigure un important deziderat – monitorizarea vizitatorilor, sa poata asigura protejarea peisajului natural astfel incat acesta sa ramana in continuare o atractie", a precizat Grigore Baboianu.

Conform informatiilor furnizate de INCDD, studiul este efectuat la cererea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, rezultatele acestuia urmand sa fie facute publice in 2008.

spot_img

Ultimele știri