T. Basescu, dupa conferinta de la Vilnius: Energia este o marfa, nu un factor politic

Romania va sustine dezvoltarea cooperarii energetice in zona Marii Caspice si a Caucazului in scopul cresterii independentei energetice a Europei, a declarat presedintele Traian Basescu, la intoarcerea de la Conferinta privind securitatea energetica ce a avut loc, joi, la Vilnius, in Lituania. "Energia trebuie considerata o marfa si nu un factor de influenta politica", a spus seful statului, informeaza site-ul The Money Channel.

De asemenea, Romania este interesata de sursele alternative de aprovizionare si va sustine dezvoltarea proiectelor Nabucco si Constanta-Trieste si dezvoltarea terminalelor de la Batumi si Subsa.

Presedintele Traian Basescu a sustinut necesitatea constituirii unei politici energetice unice la nivelul UE, in care accentul sa fie pus asupra dezvoltarii interconectarii retelelor de distributie si asupra dezvoltarii concurentei.

"Dincolo de faptul ca intreaga Europa este mobilizata pentru gasirea surselor alternative, acest demers nu poate fi eficient pana nu isi rezolva problemele interne legate de piata energetica", a spus Traian Basescu.

Un rol important va trebui acordat in acest context si energiei nucleare, care poate contribui substantial la cresterea independentei energetice.

Presedintele Romaniei Traian Basescu a participat, alaturi de alti sase sefi de stat din Europa de Est, precum si de inalti oficiali ai Uniunii Europene, la o conferinta energetica regionala, in cadrul careia s-a incercat identificarea de surse de energie alternative si reducerea dependentei energetice fata de Rusia.
Traian Basescu a sustinut un discurs la sectiunea "Extinderea cooperarii energetice cu regiunea Caspica si a Marii Negre: spre o largire a pietei energetice", din prima sesiune plenara de joi a conferintei.

Birute Vesaite, seful comisiei parlamentare economice din parlamentul lituanian, declara anterior ca scopul acestui summit este identificarea de surse de energie alternative si de noi cai de transport care sa imbunatateasca securitatea energetica si sa reduca dependenta Europei de Est fata de un singur furnizor – Rusia.

Unele alternative sunt deja la orizont. Polonia, statele baltice si Ucraina colaboreaza pentru a construi o conducta de petrol intre Odesa, Brody si Plock si a obtine resurse energetice din tari ale din bazinul Marii Caspice, precum Azerbaidjanul, a declarat Tomas Janeliunas, analist in cadrul Institutului Lituanian pentru Relatii Externe.

Totusi, potrivit sursei citate, exista numeroase obstacole in calea construirii unei conducte de petrol prin Marea Neagra pana la Odesa. Participantii la summit vor discuta implicatiile financiare si politice ale unui asemenea proiect. Analistul lituanian este de parere ca Rusia va avea obiectii fata de constructia unei conducte care sa strabata Marea Neagra, intrucat aceasta s-ar intersecta cu conducta rusa care tranziteaza Marea Caspica din Rusia catre Turcia.

O alta alternativa este transportul petrolului din Odesa cu navele-petrolier, dar aceasta ar fi o varianta foarte costisitoare.

Potrivit analistilor europeni, UE sprijina aceasta idee, dar tarile din regiune ar trebui sa gaseasca singure surse de finantare.

Acordul ruso-german pentru construirea unei conducte de petrol care sa strabata Marea Baltica, ocolind tarile baltice si Polonia, este unul dintre principalele motive pentru care tarile din regiune cauta surse de energie alternativa. Desi Estonia a anuntat in aceasta luna ca nu va permite ca apele sale teritoriale sa fie folosite pentru implementarea proiectului, este foarte probabil ca Germania si Rusia sa continue sa-si puna planurile in aplicare, comenteaza Radio Europa Libera.

Securitatea energetica din zona baltica ar fi insa serios amenintata de acest proiect, avertizeaza Tomas Janeliunas.

Tarile din Europa de Est au facut deja pasi concreti pentru a contracara presiunea energetica a Rusiei, care le forteaza sa imbunatateasca cooperarea energetica din regiune. Firma poloneza PK Orlen detine in prezent 90% din capitalul social al companiei lituaniene Mazeikiu Nafta, singura rafinarie din statele baltice.

Summitul de la Vilnius va fi urmat in 2008, de o conferinta energetica ce va avea loc la Cracovia, in Polonia.

spot_img

Ultimele știri