Administrația Trump anulează interdicția neonicotinoidelor care afectează albinele

În timp ce Uniunea Europeană interzice neonicotinoidele pentru a salva albinele, administrația Trump ridică, în SUA, aceeași interdicție pe care o pusese Obama acum doi ani. Scopul, spun americanii, este de a asigura furaje păsărilor migratoare, preferate de mulți vânători. Memorandumul afectează 50 de sanctuare dedicate conservării vieții sălbatice.

Administrația Trump anulează interdicția neonicotinoidelor care afectează albinele

La începutul lunii august, administrația Trump a desființat o restricție din timpul erei Obama privind folosirea pesticidelor care influențează scăderea populațiilor de albine. Astfel, printr-un memorandum al Fish and Wildlife Service al SUA, va fi permisă cultivarea organismelor modificate genetic în zeci de sanctuare pentru viața sălbatică în care agricultura este permisă.

Anularea pune capăt unei politici care interzicea fermierilor plantarea culturilor obținute prin biotehnologii, cum ar fi soia sau porumbul, modificate pentru a rezista anumitor insecte și ierbicide. Această politică interzicea de asemenea și utilizarea pesticidelor neonicotinoide, o categorie de insecticide responsabile de scăderea populațiilor de albine sălbatice și a altor insecte polenizatoare din jurul lumii, în conjuncție cu culturile OMG în perimetrul sanctuarelor.

Memorandumul a nominalizat peste 50 de sanctuare din SUA unde se va aplica această nouă politică. Întregul sistem de sanctuare constă în 560 de unități care cuprind peste de 600.000 kilometri pătrați.

Potrivit lui Greg Sheenan, director în cadrul Fish and Wildlife Service, interzicerea culturilor modificate genetic și a neonicotinoidelor se va aplica de acum înainte în funcție de caz. El a mai menționat că această mișcare a fost necesară pentru a asigura furaj adecvat păsărilor migratoare – incluzând rațe și gâște – vânate și preferate de vânători în multe dintre sanctuarele din SUA. Secretarul de Interne Ryan Zinke, al cărui departament administrează Fish and Wildlife Service, a făcut o prioritate din extinderea vânătorii pe terenuri publice.

Sheenan a scris că organismele modificate genetic au ajutat la ”maximizarea producției” și că neonicotinoidele ar putea fi utile pentru ”a îndeplini practicile agricole necesare”.

Activiștii de mediu, care au mers în justiție pentru a face posibilă interdicția de doi ani, au declarat că ridicarea restricției pune în pericol grav insectele polenizatoare și alte viețuitoare sensibile care se bazează pe aceste habitate netoxice.

Administrația Trump anulează interdicția neonicotinoidelor care afectează albinele

UE interzice neonicotinoidele pentru a salva albinele

La sfârșitul lunii aprilie, Uniunea Europeană a decis să extindă interdicţia ce vizează trei neonicotinoide la toate culturile în aer liber, pentru a proteja biodiversitatea şi mediul înconjurător.

„Comisia a propus aceste măsuri în urmă cu mai multe luni, pe baza avizului ştiinţific al EFSA (Agenţia europeană pentru securitatea alimentelor, n.r.). Sănătatea albinelor a avut întotdeauna o importanţă crucială pentru mine, pentru că ea priveşte biodiversitatea, producţia alimentară şi mediul”, a declarat atunci comisarul european pentru Sănătate şi Securitate alimentară Vytenis Andriukaitis.

Interdicția se va aplica la toate culturile în aer liber, excepţia fiind reprezentată de utilizarea în sere, cu condiţia ca seminţele şi plantele să nu părăsească spaţiile închise în care sunt cultivate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri