Incepand de ieri, tara noastra are o Retea Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului. Ieri la Copsa Mica, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi a inaugurat intr-unul dintre cele mai poluate orase din Romania si chiar din Europa o retea nationala de statii care va permite monitorizarea in orice moment a calitatii aerului. Nu mai putin de 117 statii de monitorizare au fost amplasate in 37 de judete si in municipiul Bucuresti, toate in conformitate cu standardele in domeniu ale Uniunii Europene. La nivel local, datele privind calitatea aerului provenite de la aceste statii vor fi prezentate publicului cu ajutorul unor panouriexterioare, care vor fi amplasate in zonele dens populate ale oraselor. In acelasi timp, informatiile vor putea fi accesate si pe internet. Per total, la nivel national vor exista 68 de puncte de informare a publicului. ?Vrem sa ii multumim domnului ministru Korodi pentru prezenta dansului in cel mai greu incercat oras al Romaniei. Aceasta investitie in statia de masurare a calitatii aerului arata preocuparea Ministerului Mediului si acesta nu este singurul proiect derulat la Copsa Mica pe mediu. Interesul Ministerului Mediului si al Guvernului Romaniei pentru Copsa Mica il consideram ca o reparatie dupa atatia ani de presiuni asupra mediului si a oamenilor. Daca ceva conteaza cel mai mult in aceasta lume este omul, o secunda de viata este cea mai importanta. Noi consideram aceste investitii in Copsa Mica drept daune de razboi?, a spus primarul orasului Copsa Mica, Daniel Tudor Mihalache, in cadrul festivitatii de inaugurare a retelei nationale de monitorizare a calitatii aerului.
In discursul sau, ministrul Mediului a apreciat efortul depus de ministerul pe care il conduce pentru implementarea acestui proiect. In acelasi timp, Attila Korodi a declarat ca inaugurarea retelei la Copsa Mica nu este deloc intamplatoare. ?Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului este un proiect asumat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile pentru a raspunde unor necesitati pe care le cunoastem si care ne spun ca daunele produse de poluare si de schimbarile climatice sunt considerabile. Vorbim de un proiect in valoare de 14 milioane de euro, care ne permite sa ne aliniem la cerintele Uniunii Europene, dar si un proiect care raspunde unor necesitati urgente ale Romaniei. Faptul ca punerea in functiune a acestei retele nationale are loc in orasul Copsa Mica nu este intamplator. Incepand de astazi, oricine poate afla ce anume pluteste in aer si care este calitatea aerului pe care il respiram?, ne-a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului reprezinta unul dintre cele mai complexe si mai moderne sisteme de monitorizare a calitatii aerului din Europa, cuprinzand 117 statii de monitorizare. Echipamentele sale sunt integrate astfel incat sa furnizeze date privind calitatea aerului, in concordanta totala cu cerintele legislatiei europene si ale legislatiei nationale. De asemenea, Sistemul National de Monitorizare a Calitatii Aerului este conceput astfel incat sa fie in deplina concordanta cu sistemele existente in statele membre ale Uniunii Europene.
Pentru mai multe informatii viziteaza Tribuna Sibiu