In cadrul traditionalei manifestari "Luna Padurii", care se desfasoara in fiecare an in perioada 15 martie-15 aprilie, Directia Silvica Sibiu organizeaza un amplu program de actiuni in prijinul dezvoltarii fondului forestier al judetului, dar si in sprijinul dezvoltarii "culturii silvice". Aceste actiuni sunt cunoscute in opinia publica drept "sadirea arborelui". Primul care a initiat aceasta actiune – a precizat ieri, in cadrul unei conferinte de presa pe aceasta tema, ing. Robert Blaj, directorul Directie Silvice Sibiu – a fost ministrul american al agriculturii Sterling Morton, in anul 1872. Modelul a fost adoptat si in tarile din Europa. In Romania, un alt ministru, Spiru Haret, a luat in 1902 initiativa sadirii arborilor de catre elevii din scoli. Ulterior aceste actiuni au fost impulsionate de Societatea "Progresul Silvic" si preluate organizatoric de catre Casa Padurilor Statului in anul 1924. In prezent manifestarile de acest gen sunt organizate de Regia Nationala a Padurilor – ROMSILVA.
Este salutar faptul ca in ultimii ani Directia Silvica Sibiu a renuntat la caracterul festivist al acestor actiuni. Elevii care participa la actiunile organizate sub egida "Luna Padurii" sunt remunerati. Valoarea medie a lucrarilor de impadurire este 3.000 lei/ha. Anul acesta Directia Silvica Sibiu are incheiate contracte de colaborare prin Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu cu Grupul Scolar Carol si Grupul Scolar Independenta Sibiu.
"Concret, in aceasta campanie de primavara – declara ing. Robert Blaj – Directia Silvica Sibiu va efectua lucrari de impaduriri integrale pe 225 ha, din care 171 ha din fondul forestier al statului si 54 ha din suprafetele forestiere administrate de DSS. De asemenea, vom intreprinde lucrari de completari in plantatiile deja existente pe o suprafata de 98 ha. Dintre acestea, 44 ha sunt terenuri degradate preluate de la unele comune din judet. In total vor fi plantati 1.431.000 puieti forestieri proveniti din pepinierele proprii. Volumul total al cheltuielilor ocazionate de aceasta campanie de impaduriri este 969.000 lei".
Programul actiunilor prezentat ieri de conducerea Directiei Silvice Sibiu cuprinde, pe langa actiunile specifice de impadurit si manifestari educative, de propaganda silvica, la nivelul fiecarui ocol silvic.
Pentru mai multe informatii viziteaza Tribuna,Sibiu