Treizeci de noi specii marine, descoperite în Insulele Galapagos

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă au descoperit 30 de noi specii marine în adâncimile rezervaţiei arhipelagului ecuadorian Galapagos, a anunţat conducerea acestei rezervaţii, una dintre cele mai mari din lume, relatează phys.org.

Printre noile nevertebrate descoperite se numără patru specii de languste, circa 15 specii de corali, o specie de stea de mare şi 11 specii de bureţi.

Aceste descoperiri au fost făcute cu ajutorul dispozitivelor subacvatice teleghidate care pot coborî până la o adâncime de 3.400 de metri, a precizat Parcul Naţional Galapagos (PNG).

„Aceste descoperiri includ primul coral moale solitar uriaș, cunoscut pentru Pacificul de Est Tropical, un nou gen de burete de sticlă care poate crește în colonii cu peste un metru lățime și, bureţi colorați care găzduiesc o multitudine de specii asociate”, a declarat Fundaţia Charles Darwin (FCD) într-un comunicat.

Explorările, care au avut loc în 2015 şi ale căror rezultate tocmai au fost dezvăluite, s-au concentrat pe trei munţi subacvatici din rezervaţie, la marginea insulelor Darwin şi Wolf.

„Aceşti munţi subacvatici se găsesc în rezervaţia marină din Galapagos şi sunt protejaţi de practici umane distructive cum ar fi pescuitul cu plase sau activitatea minieră în ape adânci, care au efecte catastrofale asupra acestor comunităţi fragile”, a declarat el.

Cu o întindere de 138.000 de kilometri pătraţi, rezervaţia marină Galapagos este a doua ca mărime din lume. Adâncimile sale ascund habitate foarte diverse care hrănesc biodiversitatea insulelor, situate la circa 1.000 de kilometri de coasta Ecuadorului.

„Adâncimile mării rămân ultima frontieră a Pământului, iar acest studiu oferă o perspectivă completă” asupra faunei care trăieşte acolo, a declarat oceanologul spaniol Pelayo Salinas de Leon – membru al Fundaţiei Charles Darwin (FCD) şi proiectului Pristine Seas, al postului de televiziune National Geographic – aflat la conducerea studiului.

Între Insulele Darwin şi Wolf, în nordul arhipelagului, există un sanctuar natural de 38.000 de kilometri pătraţi, care adăposteşte cea mai mare populaţie de rechini din lume.

Arhipelagul Galapagos, situat la 1.000 de kilometri la vest de Ecuador, este un ecosistem fragil care adăpostește cel mai mare număr de specii de animale unice de pe planetă.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri