Trei exemple de ferme solare care au împins la limită capacitățile de producție

Energia solară este acum cea mai ieftină sursă de energie electrică din istorie, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), în timp ce generarea de energie solară a crescut cu 22% în 2019, devenind a doua tehnologie regenerabilă cu cea mai rapidă creștere, după energia eoliană.

Ferma solară plutitoare din Alpi

La granița Elveției cu Italia, la peste 1.800 de metri deasupra nivelului mării, pe suprafața  lacului alpin Lac des Toules se află o fermă solară plutitoare.

Poate produce cu 50% mai multă energie decât centralele aflate la o altitudine mai joasă din cauza radiației solare mai puternice, potrivit Romande Energie, compania electrică elvețiană din spatele proiectului.

Proiectul pilot produce 800.000 de kilowați oră de energie pe an, suficient pentru a alimenta peste 220 de case.

În 2022, planul este extinderea capacității pentru a genera 22 de milioane de kilowați oră, echivalent cu consumul mediu al 6.100 de gospodării.

Ferma solară de la Cercul Artic

La aproape 130 de kilometri nord de Cercul Polar, un alt proiect de pionierat de fermă solară este în curs de dezvoltare în teritoriul muntos Yukon, din nord-vestul Canadei.

Old Crow, o comunitate îndepărtată de aproximativ 300 de persoane la care se poate ajunge doar pe calea aerului, speră că noua sa instalație solară va evita arderea a 200.000 de litri de motorină pe an pentru a furniza energie electrică.

Peste 2.000 de panouri solare au fost instalate de-a lungul pistei de aterizare a comunității pentru a „maximiza orele lungi de lumină și traiectoria soarelui arctic de vară”, explică Consiliul Arctic, care promovează cooperarea în Arctica. Chiar și în timpul zilei minime, „lumina slabă a soarelui se reflectă în zăpadă și generează electricitate”, mai spun reprezentanții Consiliului Arctic.

Odată complet operațională, se așteaptă ca ferma solară să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 680 de tone de CO2 pe an – echivalent cu scoaterea de pe șosea a 140 de mașini.

Ferme solară peste canalele de irigații

În cealaltă parte a lumii, India are soare din belșug, dar găsirea de terenuri pentru a construi ferme solare aici este costisitoare și provocatoare. Este una dintre cele mai dens populate țări din lume, iar pământul este necesar pentru agricultură.

Canalele de irigații din India oferă o soluție inteligentă. Panourile solare sunt montate deasupra acestora pentru a aduce energie electrică în zonele rurale. Au avantajul suplimentar de a reduce evaporarea apei.

India are în jur de 120 de sisteme majore de canale. Numai statul Gujarat din India are peste 80.000 km de canale de irigare. Dacă 30% din aceasta ar fi transformată pentru a produce energie solară, s-ar economisi aproximativ 36.400 de hectare de teren și ar genera 18.000 de megawați de energie, potrivit Gujarat State Electricity Corporation Limited.

Statul indian a pus în funcțiune prima centrală solară peste un canal de irigații în 2015. De atunci alte opt state indiene au construit astfel de proiecte.

spot_img

Ultimele știri