Pentru al 13-lea an consecutiv, Clean Edge a publicat raportul anual privind tendințele energiilor regenerabile, care reușește să aducă o imagine extrem de detaliată a industriei solare sau eoliene și să urmărească toate mișcările de capital la nivel global, potrivit greenbiz.com. Pentru anul în curs Clean Edge previzionează trei direcții principale care vor dicta evoluția sectorului energiilor regenerabile.
În primul rând, din ce în ce mai mulți mari consumatori își vor asigura 100% din energia necesară din surse regenerabile. Scepticii vor susține în continuare că energiile regenerabile vor rămâne un sector de nișă care nu este capabil să furnizeze cantități mari de energie electrică. Dar, în 2014, acest mit a fost spulberat. După mai bine de doi ani, compania Apple a reușit să-și treacă absolut toate operațiunile de pe combustibil fosili pe energie regenerabilă, iar cei de la Amazon, cel puțin pentru operațiunile din centrele de date, s-au alăturat recent altor companii lider, cum ar fi Facebook și Google, în a anunța planurile de a folosi 100% energie regenerabilă.
De asemenea, Danemarca și-a reafirmat angajamentul de a ajunge la 100% surse regenerabile de energie pentru toate sectoarele sale economice, inclusiv transport, până în 2050. Țara este deja foarte aproape de atingerea obiectivului său pentru 2020 ca 50% din energia electrică din rețea să provină din surse regenerabile. Toate aceste evoluții aduc o rază de lumină asupra modului în care energiile regenerabil vor avea o rată de penetrare din ce în ce mai mare în formarea realităților economice viitoare.
Stocarea energiei regenerabile va aduce un nou avantaj competitiv. Zeci de companii se întrec pentru o poziție cât mai bună în sectorul stocării energiei, în căutarea de a oferi clienților, cu costuri reduse, o mai mare fiabilitate a surselor de energie. Cu toate acestea costurile sunt încă o problemă. Însă la nivelul statelor, autoritățile caută soluții pentru stimularea dezvoltării acestui sector. Japonia, de exemplu, consideră eforturile de stocare a energiei regenerabile ca parte importantă a celui mai nou pachet de stimulare economică.
Prețul scăzut al petrolului va afecta piața transportului „verde” însă nu și piața energiilor regenerabile. Volatilitatea prețului combustibililor fosili este binecunoscută. Evenimentele geopolitice bruște și neprevăzute, deversările sau atentatele pot modifica foaret repede prețul petrolului. Chiar în această perioadă, în care barilul a ajuns la aproximativ 50 de doilari, este ușor să cred că trecerea către eficiență energetică și sursele regenerabile va încetini. Însă atât surse curate de energie cât și îmbunătățirea eficienței continua să fie pe o linie ascendentă și sunt, de fapt, parte din motivul pentru care prețuril petrolului este atât de mic. „Povestea nu ar trebui să fie despre impactul pe care scăderea prețului țițeiului îl are asupra treceri către sursele curate de energie, ci despre modul în care această trecere are un asemenea impact asupra petrolului”, a declarat Michael Liebreich, președintele bordului consultativ al Bloomberg New Energy Finance.
Citește și:
Investițiile în regenerabile în 2014, aproape de nivelul istoric
Ieftinirea combustibililor fosili pune pe jar industria regenerabilelor