Trasee turistice cu bicicleta în România: până unde poți merge și la ce să te aștepți

Cu toate că țara noastră nu are infrastuctura țărilor nordice pentru bicicliști, există câteva trasee mai mult decât decente care oferă oportunități importante de a practica ciclismul turistic. Pasionații de ciclism au la dispoziție în România o mulțime de trasee turistice prin care pot explora țara în lung și în lat. Pe lângă faptul că este o oportunitate excelentă de a vedea peisaje spectaculoase, mersul cu bicicleta este sănătos și foarte prietenos cu mediul. 

Legislația pentru bicicliști: ce trebuie să știi înainte să scoţi bicicleta pe un drum public

În România, circulația cu bicicleta este reglementată de Codul Rutier și Hotărârea Guvernului nr. 965/2017. Conform legislației, bicicliștii nu au voie să circule pe autostrăzi sau pe drumuri naționale. Totuși, este permis să folosești bicicleta pe drumurile publice cu trafic intens, cu condiția să ai peste 14 ani. De asemenea, în zonele unde există o pistă special amenajată pentru biciclete, trebuie să o folosești obligatoriu. Legislația impune ca orice bicicletă care circulă pe drumuri publice să aibă:

  • o frână eficientă
  • o sonerie
  • o lumină albă în față și o lumină roșie sau un dispozitiv reflectorizant în spate

Deși legea nu impune să porți cască de protecție, acest echipament este esențial pentru protecția ta, mai ales dacă mergi pe drumuri aglomerate, șosele și drumuri publice.

Pentru a circula legal pe drumurile publice, bicicliștii trebuie să aibă cel puțin 14 ani. 

Dacă nu ai bicicleta echipată cu lumină, frână, reflectorizante, nu ai voie să o folosești în trafic.

Foto: Cu Euro velo 6, in Romania, 1 martie 2013. Sursa: Federatia Europeana A Ciclistilor | Flickr | https://tinyurl.com/4ww694fv
Foto: Cu Euro Velo 6, în România, 1 martie 2013. Sursa: Federaţia Europeană A Ciclistilor | Flickr | https://tinyurl.com/4ww694fv

Noutate în lege: bicicliștii pot fi testați anti-drog!

Guvernul a adus modificări Codului Rutier în 2024 printr-o Ordonanță de Urgență, care include noi reguli pentru bicicliști și utilizatorii de trotinete electrice. 

Aceștia sunt acum obligați să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. 

Refuzul testării constituie contravenție și se sancționează.

Polițiștii pot solicita aceste teste dacă observă semne de consum de alcool sau droguri, cum ar fi prezența sticlelor sau a substanțelor suspecte, sau dacă persoanele au comis infracțiuni similare în ultimii trei ani.

Dacă rezultatele arată o concentrație alcoolică de până la 0,10mg/l alcool pur în aerul expirat inclusiv, persoana testată poate solicita polițistului rutier să îi afecteze o a doua testare după 15 minute de la primul test.

Foto: Intrand in Romania pe o pista de biciclete, 18 iunie 2024. Sursa: Jon Worth | Flickr | https://tinyurl.com/2wp8hnn8
Foto: Intrând în România pe o pista de biciclete, 18 iunie 2024. Sursa: Jon Worth | Flickr | https://tinyurl.com/2wp8hnn8

Trasee de bicicletă în jurul Bucureștiului

Dacă ai mers vreodată prin București, știi că este dificil să fii pieton, șofer și, în special, biciclist prin traficul infernal, care nu se oprește nici măcar în weekend.
Dar există zone în jurul orașului unde poți merge cu bicicleta pentru relaxare, sport sau dacă îți place viteza.

București – Pantelimon – Cernica – Tânganu – Fundeni – Vadu Anei – Brănești – Pasărea – Cozieni
Traseul are cinci ore și are o lungime de 66 de kilometri și o dificultate medie. Drumul trece pe lângă Pădurea Cernica și ajunge în Tânganu, apoi din Ilfov în Călărași și Fundeni spre Vadu-Anei și Brănești. Este un traseu lejer, deși cicliștii trebuie să fie foarte atenție când circulă pe drumuri naționale, care pot fi uneori aglomerate.

Băneasa – Snagov
Acest traseu are dificultate medie, durează 5 ore și are o distanță de 55 de kilometri. Se pleacă din zona Academiei de Poliției, la marginea Pădurii Băneasa și se încheie pe malul lacului Snagov, trecând prin zone de pajiști, câmpuri, sate și locuri istorice, conform bibiclop.eu.

București – Mogoșoaia – Buftea
Acest traseu este ușor, are o durată de 5 ore și o distanță de 65 de kilometri. Se pleacă din Piața Victoriei spre Bucureștii Noi, apoi spre ieșirea din București către Mogoșoaia. Ajungi la Palatul Stirbey, apoi te plimbi pe malul Lacului Buftea prin peisaje foarte frumoase.

Foto: Piste de biciclete in Bucuresti, Romania, 15 mai 2008. Sursa: Meaduva | Flickr | https://tinyurl.com/ym5skrdz
Foto: Piste de biciclete în Bucuresti, România, 15 mai 2008. Sursa: Meaduva | Flickr | https://tinyurl.com/ym5skrdz

Trasee cu bicicleta în Poiana Brașov

Predeal – Zănești – Râșnov – Poiana Brașov – Brașov
Un traseu de dificultate medie care durează 6 ore și se întinde pe o distanță de 105 kilometri. Este recomandat să ai o cursieră pentru acest traseu care pornește din Predeal pe DN1/E60. Vei avea ocazia să te plimbi prin Parcul Național Piatra Craiului, apoi să treci prin Râșnov, unde te poți opri pentru o gură de aer să admiri tot ce are de oferit Poiana Brașov.

Brașov – Poiana Brașov
Un traseu cu o dificultate medie, cu o durată de 2 ore și 15 km, care poate fi parcurs de orice biciclist amator. Mergi pe serpentine și ai parte de priveliști deosebite. Traseul ajunge la altitudini de 1.020 metri.

Brașov – Pietrele lui Solomon – Poiana Brașov
Acest traseu durează 4 ore și are o dificultate medie. Se întinde pe 35 de kilometri și este o plimbare lejeră care începe pe un drum forestier, dar continuă cu drumuri de piatră spartă, conform biciclop.

Foto: In Romania, 6 septembrie 2010. Sursa: Andrew Otto | Flickr | https://tinyurl.com/47r55ap9
Foto: În România, 6 septembrie 2010. Sursa: Andrew Otto | Flickr | https://tinyurl.com/47r55ap9

Trasee turistice cu bicicleta în Azuga

Azuga – Munții Baiului – Secăria – Comarnic
Acest traseu de dificultate mare se întinde pe o distanță de 40 km și durează aproximativ 4 ore. Plecând din Azuga, traseul traversează Munții Baiului și ajunge la Secăria, continuând apoi spre Comarnic. Urcările și coborârile pe teren accidentat fac acest traseu potrivit doar pentru cei mai experimentați bicicliști. În plus, ai nevoie de o bicicletă tip mountain bike pentru a putea să faci acest traseu.

Azuga – Diham – Gura Diham
Traseul are dificultate medie, se desfășoară pe 30 km și durează aproximativ 5 ore. Începe din Azuga și trece prin cabana Diham, urmând apoi o coborâre ușoară până la Gura Diham. Drumul trece prin păduri și poieni alpine.

Azuga – Valea Azugii – Valea Lmbășelului – Azuga
Acest traseu are o dificultate medie, o durată de 4 ore și o distanță de 28 de kilometri. Drumul este forestier pietruit și vei întâlni și o porțiune mai dificilă când traversezi din Valea Azugii în Valea Limbășelului.

Trasee turistice cu bicicleta în Brașov

Brașov – Săcele – Lacul Tralung – Badea – Babarunca – Pasul Bratocea – Cheia
Un traseu ușor ca dificultate, cu o dată de 3 ore și o distanță de 50 de kilometri. Traseul începe în Brașov, pe DN11, apoi pe Centura Brașov și Vălenii de Munte, ani pe DN1A spre Sarcini și Lacul Tarlung.

Brașov – Cristian – Râșnov – Bran – Vulcan – Codlea – Dumbrăvița – Codlea – Ghimbav – Brașov
Acest traseu se adresează doar celor mai experimentați bicicliști. Are o durată de 10 ore și se întinde pe o distanță de 140 de kilometri. Poți parcurge traseul într-o zi sau două, în funcție de condiția fizică. Te poți opri pe drum pentru a vedea toate obiectivele turistice populare. Traseul este dificil și pentru că străbate drumuri foarte circulate și adesea aglomerate.

Trasee de bicicletă în Sinaia

Sinaia – Cota 1400 – Stâna Regală/Poiana Stânei – Sinaia
Acest traseu are o dificultate medie, durează 3 ore și are 32 de kilometri. Mergi spre Cota 1400 pe serpentine, apoi pe drumul spre schitul Sfânta Ana, apoi te oprești la Poiana Stânei și cobai spre Sinaia.

Sinaia – Cota 1400 – Piatra Arsă – Babele – Padina – Bolboci – Dichiu – Sinaia
Un traseu greu, destinat celor mai experimentați dintre bicicliști. Durează 6 ore și se întinde pe 60 de kilometri. Urci spre Cota 1400 și Cota 2000, apoi treci Platoul Bucegilor prin zona Piatra Arsă către Babele, coborând până la Padina.

Foto: In Romania, 6 septembrie 2010. Sursa: Andrew Otto | Flickr | https://tinyurl.com/yuj8m98d
Foto: În România, 6 septembrie 2010. Sursa: Andrew Otto | Flickr | https://tinyurl.com/yuj8m98d

Trasee turistice în Apuseni
Această parte a țării este una cu totul deosebită și merită explorată cu bicicleta, dacă ești pasionat. Traseele sunt în apropierea Clubului, în zona munților Apuseni, fiind pline de peisaje spectaculoase și natură.

Cluj – Făget – Cheile Turzii – Petreștii de Jos – Savadisla – Luna de Sus – Cluj
Acest traseu are o dificultate medie, o durată de 6 ore și se întinde pe o distanță de 100 de kilometri. Este un traseu dedicat amatorilor de mountain bike, dar care necesită anduranță și puțină experiență privind mersul cu bicicleta prin păduri.

Cluj – Gârbău – Apahida – Juca Herghelie – Visea – Bonțida – Răscruci – Jucu – Apahida – Cluj
Un traseu de dificultate medie, cu o durată de 5 ore și o distanță de 80 de kilometri. Traseul este ușor până la Jucu de sus, apoi drumul este de piatră și poate fi puțin mai dificil. Există și un punct critic când treci dealul spre Coasta.

Măguri-Răcătău – Sat Măguri – Sequoia din Măguri – Defileul Someșului Rece
Un traseu care se întinde pe o distanță de 24 de kilometri și care are o durată de 3 ore. Dificultatea este medie, însă primii 5 kilometri sunt cei mai dificili din tot traseul. Zona este una specială în care ai de urcat pentru primii 5 kilometri. În cel mai înalt punct ajungi la o altitudine de 1300 de metri de unde priveliștea este fabuloasă.

Mănăstireni – Dealu Negru – Beliș – Răchițele – Mărgău – Călata
Un traseu cu o dificultate medie spre mare, care durează 4-5 ore și se întinde pe o distanță de 60 de kilometri. Satul Mănăstireni se află la aproximativ 50 de km de Cluj Napoca. Zona Lacului Beliș-Fântânele este una pe care trebuie să o vezi măcar o dată în viață.

Cluj – Gârbău – Aghireș Fabrici – Laguna Albastră
Un traseu cu o dificultate medie, care se întinde pe 97 de kilometri și durează 6 ore. E recomandat pentru bicicliștii cu experiență și rezistență. Vei trece pe lângă Viștea și Gârbău, apoi spre Baghara, iar din centrul localității Aghireș Fabrici ajungi la Laguna Albastră.

Padiş – Cabana Bulz – Vârful Ştirbina – Vârtop – Gârda de Sus – Casa de Piatră – Cabana Padiş
Un traseu de 77 de km dintre care primii kilometri sunt destul de dificili.
Urcarea este abruptă, așa că acest traseu este dedicat celor mai experimentați. Ultima porțiune din cei 7 km se desfășoară prin pădure, fără cărare, așa că deși poate fi mai ușoară, tot este provocatoare. Traseul se face în două zile, având în total 77 de kilometri. Poți pedala a doua zi 47 de km dacă împarți traseul în două zile, făcând: Padiș – Poiana Ponor – Glăvoi – Ghețarul Focul Viu – Poiana Florilor – Canton Luncșoara – Cabana Cetățile Ponorului – Padiș – Boga.

Recent, Consiliul Județean Cluj a depus o solicitare la Agenția pentru Protecția Mediului Cluj pentru a emite un acord de mediu în vederea proiectului inter-județean „Velo Apuseni”, care vrea realizarea a 227 km de piste de bicicletă care se întind în județele Cluj, Bihor și Albă.

Lucrările a putea începe din 2025, însă lucrurile se complică puțin deoarece zona de implementare a proiectului se suprapune cu ariile naturale protejate Parcul Natural Apuseni și Munții Apuseni-Vlădeasa, așa că autoritățile trebuie să vadă ce impact ar avea asupra mediului acest proiect. Conform propunerii proiectului, traseul ar traversa opt comune clujene: Mărgău, Beliș, Mărișel, Rîșca, Călățele, Sâncraiu, Săcuieu și Poieni.

Trasee cu bicicleta în Mehedinți

Orșova – Eșelnita – Dubova – Ponicova – Svinița – Drencova – Berzasca – Liubcova – Coronini – Clisura Dunării – Rezervația Naturală Cazanele Mari și Cazanele Mici
Acest traseu, pe cât este de spectaculos, pe atât este de greu. Mehedinți este unul dintre cele mai frumoase județe din România și este presărat cu obiective turistice. Traseul durează 7 ore și se întinde pe o distanță de 115 de kilometri. Doar bicicliștii experimentați și cu o condiție fizică bună pot face acest traseu plin de urcări și coborâri, dar tot efortul merită.

Podeni – Valea Bahnei – Valea Gherghelului – Poiana Mușuroane – Valea Cernei – Băile Herculane
Acest traseu este de dificultate mare, deși durează doar 3 ore și are doar 17 kilometri. Se recomandă o bicicletă mountain bike, așa că nu e de mirare că este un traseu greu. Pe măsură ce urci, peisajele sunt cu adevărat impresionante: poți vedea Creasta Cernei, Munții Almăjului, Podișul Mehedinți sau Cazanele Dunării.

Trasee cu bicicleta în Piatra Neamț

Piatra Neamț – Cuejdel – Buhalnița – Piatra Neamț
Acest traseu este dedicat celor mai experimentați bicicliști, pentru că are o dificultate mare și o durată de 6 ore. Sunt 70 de kilometri de mers cu biciclita prin peisaje de poveste, plecând de la stadionul Piatra Neamț în direcția Garcina, apoi mergi de-a lungul râului Cuejdiu și ieși de pe drumul forestier, apoi ajungi aproape de baraj. Vei vedea Munții Ceahlăului și apele lacului Bicaz, vei respira aer curat și te vei bucura de fiecare minut petrecut în acest cadru natural.

Bicaz – Parcul Național Ceahlău – Bicaz
Un traseu pe care îl pot face cei care au mai mers cu bicicleta și sunt pasionați de drumeții. Are un grad de dificultate mediu, o durată de 5 ore și se întinde pe o distanță de 44 de kilometri. Drumul este presărat cu poteci sălbatice și peisaje impresionante.

Foto: Biciclist solitar, Izvoare, Romania, 1 mai, 2016. Sursa: Dobrin | Flickr | https://tinyurl.com/mt37nkwb
Foto: Biciclist solitar, Izvoare, România, 1 mai, 2016. Sursa: Albert Dobrin | Flickr | https://tinyurl.com/mt37nkwb

Trasee turistice în Bihor

Munții Plopiş (Oradea – Spinuș – Tria – Derna – Țigneștii de Criș)
Acest traseu este pentru cei mai experimentați având 6 ore și întinzându-se pe 80 de kilometri. Începi la aproximativ 30 de km de Oradea și traversezi satele Spinuș, Tria și Derna, până aproape de Voivozi când dai de drum de munte și ajungi către satul Pădurea Neagră.

Oradea – Tășad
Un traseu pe care îl poate face oricine, cu o dificultate medie, o durată de 4 ore și 64 de kilometri de parcurs. Traseul pornește din Oradea pe drumul spre Sânmartin și înainte să intri în Băile Felix, faci stânga către Băile 1 mai. Ajungi spre Betfia și poți urca în vârful Somleu pentru un popas. Apoi, continui drumul și ajungi în Tășad.

Trasee cu bicicleta în Bucovina

Vatra Dornei – Dealul Runc – Vârful Iacob – Pârâul Văcăria – Pârâul Ciotina Bistriței – Iacobeni
Un traseu mediu ca dificultate, de doar 3 ore și 33 de kilometri. Se află în partea de sud-est a masivului Suhadul Bucovinean. Sunt 13,5 km de urcare și 19,5 km de coborât, iar diferența totală de nivel este de aproximativ 1.400 de metri.

Pârtia Șoimul – Mănăstirea Humoului – Pleșa – Obcina Voroneț
Acest traseu este dedicat pasionaților. Are o dificultate medie, durează 3 ore și se întinde pe 53 de kilometri. Începe la baza pârtiei Șoimul și mergi în amantele râului Moldova. Ajungi la vârful Toaca și continui pe culmea Obcinei Mari, pe lângă Pietrele Doamne, spre Mănăstirea Humorului. Cobori în Humor și traversezi râul Moldova, apoi mergi pe drumul forestier care duce în Obcina Voroneț, în sudul orașului.

Câteva resurse:

  • O serie de trasee cicloturistice sunt finanţate prin PNRR. Centrul Naţional de Coordonare Velo a publicat aici harta acestora. Aici găseşti şi piste pentru bicilete şi trasee pentru ciclişti din toată ţara.
  • De ajutor cu detalii, imagini şi ponturi este şi grupul TRASEE DE BICICLETĂ PRIN ROMĂNIA de pe reţeaua de socializare Facebook.
  • Inspiraţie de pe traseu: https://freerider.ro/traseu-de-bicicleta
  • Administraţiile ariilor protejate din Romania mai pot ajuta în acest sens. Aici este un exemplu.

Ai o poveste frumoasă şi/sau cu peripeţii de pe un ciclotraseu? Timite-ne-o, alături de o imagine la crina.boros@green-report.ro, şi o vom publica!

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri