Transportul ramane principala sursa de poluare in UE

Transportul rutier ramane principala sursa de poluare cu oxizi de sulf si monoxid de carbon si a doua sursa de poluare cu particule fine in Uniunea Europeana, arata un raport al Agentiei Europene pentru Mediu (EEA). VEZI STUDIUL

Raportul, care arata evolutia poluarii aerului in UE din 1990 pana in 2006, arata ca majoritatea statelor membre si-au redus substantele poluante din aer in ultimele decenii. Transportul rutier, sectorul productiei, constructiile, sectorul rezidential si agricultura sunt cele mai importante surse de poluare a aerului in Europa.

Expunerea la poluantii din aer poate dauna sanatatii pe termen scurt si lung, poate afecta ecosistemele naturale si contribuie la coroziunea cladirilor. Particulele provenite de la fumul masinilor si de la incalzirea locuintelor pot afecta plamanii si dauneaza oamenilor de toate varstele, dar reprezinta un risc mai mare pentru cei are au deja probleme la inima si respiratorii. Poluantii din aer mai contribuie la acidificarea padurilor si ecosistemelor de apa, la eutroficarea solurilor si apelor, fenomene care duc la limitarea rezervelor de oxigen din rauri si lacuri.

Intre 1990 si 2006, emisiile de oxizi de azot au scazut cu 35%, desi diferentele intre emisiile din 2005 si cele din 2006 au fost mici, cu o scadere de doar 1,8%, datorita reducerilor din Germania, Italia si Marea Britanie. Oxizii de azot sunt printre principalele cauze de formare a ozonului de la nivelul solului, poluare care poate duce la probleme grave de respiratie.

Electricitatea si productia de caldura constituie principalele cauze ale poluarii cu oxizi de sulf, urmate de sectoarele productiei si constructiilor. Sectorul agriculturii este responsabil pentru majoritatea emisiilor de amoniac din UE, se mai arata in raportul EEA.

spot_img

Ultimele știri