In Romania sunt prea multe unitati de productie a energiei provenite din surse regenerabile si nu vor putea functiona concomitent, insa ar putea elimina de pe piata centralele termice, potrivit companiei Transelectrica, citata de Mediafax.
"Nu vor functiona toti pentru ca sunt prea multi, dar in 15 ani va creste consumul sau vor fi puse in functiune investitii noi, capabile sa stocheze energia (centrale cu pompaj, baterii de acumulatoare, etc.), si se vor construi magistrale de retele de trasport care vor permite comercializarea unor cantitati mari intre sudul, estul, vestul si nordul continentului, in functie de zona in care bate vantul (va fi o piata unica de energie). Numai daca ai o putere instalata mare poti sa produci energie multa, dar, evident, nu este suficient si mai trebuie si bani pentru alte investitii", a comunicat Transelectrica.
In 2012, capacitatile de productie a electricitatii care beneficiaza de sistemul de certificate verzi, fiind considerate producatoare de energie regenerabila, cumuleaza o putere instalata totala de 1.919 MW, reprezentand 8,7% din totalul unitatilor la nivel national, de 22.000 MW.
Productie, in limita consumului
Unitatile care primesc in acest an certificate verzi sunt parcuri eoliene de 1.47,5 MW, unitati fotovoltaice de 13 MW, centrale pe biomasa de 38,6 MW si hidrocentrale cu o putere cumulata de 420 MW.
Potrivit datelor Transelectrica, odata cu aparitia tot mai multor centrale eoliene si fotovoltaice este necesara extinderea liniilor electrice de transport, iar "la limita" centralele termice "pot fi eliminate".
"Ar fi de dorit ca echipamentele de stocare (a energiei – n.r.) sa fie cat mai aproape de zonele de productie si atunci volumul de investitii in retele scade.
Teoretic, la limita, centralelor termice pot fi eliminate", potrivit companiei de stat.
Producatorii de energie regenerabila nu vor putea produce "decat in limita in care energia poate fi consumata", iar pretul certificatelor verzi ar putea chiar sa scada sub limita minima stipulata de legislatie, daca va exista un surplus de capacitati de productie.
In Romania exista unitati de productie a energiei cu o putere instalata total de aproximativ 22.000 MW. Dupa 1990 productia maxima nu a depasit 10.500 MW. Inainte de 1989 erau inregistrate varfuri de consum de 15.000 MW.