Asociația Mai bine va organiza un training gratuit pentru activiști de mediu și pentru toți cei interesați de tema comerțului echitabil (fair trade). Acesta va avea loc în Iași, în perioada 6-7 octombrie 2017.
Certificarea Fair Trade garantează faptul că drepturile muncitorilor sunt respectate: că li se oferă echipamente de protecție, că nu se împrăștie pesticide din avion în timp ce ei muncesc (la fel ca pe plantațiile tradiționale), că li se plătesc orele suplimentare și că nu sunt exploatați copiii sau hărțuite femeile, printre altele. În plus, în cazul plantațiilor Fairtrade certificate organic, nu se folosesc pesticide și nici monoculturi, căci acestea degradează solul. Cu alte cuvinte, certificarea garantează că producătorul respectă principiile muncii decente, a unor lanțuri de aprovizionare corecte și a dezvoltării sustenabile.
Ce vor învăța participanții la trainingul fair trade
Participanții vor afla în detaliu ce presupune certificarea FairTrade și de ce ar trebui să-i convingă pe consumatorii de rând să aleagă fructe și legume certificate. Iată ce promit organizatorii:
Cu aceste informații poți deveni și tu un luptător pașnic pentru respectarea oamenilor, a naturii și-a drepturilor lor oriunde pe glob, implicându-te activ în comunitatea ta și informându-ți concetățenii.
În prima zi, cursanții vor afla principiile comerțului echitabil și ale certificării FairTrade International. Apoi, vor învăța să creeze o campanie civică, umărind anumiți pași, direcții și obiective. A doua zi, vor crea o acțiune publică menită să susțină cauza. Astfel, vor afla de câte forme sunt acțiunile publice, dar și cum se pot implica activ în comunitate, folosind tehnici de advocacy.
Cine poate participa la trainingul fair trade
Cursul a fost elaborat pentru activiștii și formatorii axați pe domeniile protecției mediului, ale economiei sociale și ale drepturilor omului. Poate participa însă oricine este interesat de aceste subiecte.
Doritorii trebuie să completeze un formular până în data de 24 septembrie. Organizatorii vor trimite celor selectați agenda și informații suplimentare cu privire la organizarea evenimentului. Pentru mai multe detalii sau lămuriri, puteți scrie un e-mail pe adresa: contact@maibine.eu.
Trebuie menționat faptul că organizatorii decontează transportul și cazarea pentru cursanții din afara municipiului Iași, în limita a două nopți, pe baza unor documente justificative. Pentru locuitorii din Iași, există posibilitatea de a fi decontate biletele de transport în comun.
Trainingul fair trade, parte dintr-o campanie internațională
Traningul organizat de Asociația Mai bine face parte dintr-o campanie desfășurată la nivel internațional. Campania se numește Make Fruit Fair! și este implementată de nouăsprezece organizații din Europa, Camerun, Columbia, Ecuador și insulele Windward, fiind coordonată de Oxfam Germania. Prin intermediul ei, organizatorii și-au propus să îmbunătățească traiul și condițiile de muncă a sute de mii de oameni care cresc, recoltează și împachetează fructele tropicale pe care noi le cumpărăm din piețe și magazine zilnic.
Cursul din Iași va fi ghidat de Alexandru Bodnar și de Robert Buburuzanu. Alexandru este coordonator de proiecte în asociația Mai Bine, în care este membru de peste 7 ani de zile. Îl motivează activitățile legate de respectarea drepturilor oamenilor, ale animalelor și protejarea mediului înconjurător. Robert coordonează campania Make Fruit Fair de un an și este membru al asociației de 4 ani. Absolvent al Facultății de Istorie, este conștient de importanța implicării active în comunitatea din care facem parte.
Trainingul nu este prima acțiune din cadrul campaniei implementate în România. În noiembrie 2016, a avut loc la Seneca Anticafe o dezbatere pe tema beneficiilor comerțului echitabil. Apoi, organizatorii au lansat o petiție prin care cereau hipermarketurilor Auchan, Billa, Carrefour, Kaufland și Lidl să introducă în oferta lor fructe certificate Fairtrade.