Traian Basescu: „In Romania, verdele e de la Dumnezeu”

Romania are un mare potential in ceea ce priveste hrana ecologica, fiind pe locul al doilea intre tarile UE din punctul de vedere al suprafetelor de teren ecologic, a declarat astazi presedintele Traian Basescu, in cadrul Forumul de Cooperare al Golfului.

La conferinta au luat parte investitori din zona Golfului, respectiv din Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Oman, Kuweit si Qatar, care sunt interesati sa se extinda in Romania, in domenii precum agricultură, infrastructura si sectorul financiar.

"Se vorbeste de hrana ecologica. Romania are in momentul de fata 4 milioane de hectare de teren ecologic, pe care se pot creste animale, se pot infiinta plantatii si productia poate fi ecologica. Suntem tara cu a doua suprafata de teren ecologic din Uniunea Europeana, dupa Franta, care are 4,5 milioane de hectare de teren ecologic", a aratat presedintele, citat de Mediafax.

Romania are potentialul de a deveni "un mare exportator de alimente", a mai spus presedintele Traian Basescu, adaugand ca, spre deosebire de statele din Golf, unde se fac eforturi "pentru a avea un pom verde", in Romania "verdele este de la natura, de la Dumnezeu".

Romania poate fi un mare exportator de alimente

"Romania este una din tarile cu exceptional potential agricol si care poate fi un motor regional al diminuarii efectelor unei presupuse viitoare crize a alimentelor. Dar trebuie sa cultivam pamantul. Spre deosebire de statele din Golf, unde am vazut cat efort este pentru a avea un pom verde, aici verdele este de la natura, de la Dumnezeu", le-a spus presedintele Traian Basescu participantilor la forum.

El a subliniat, de altfel, ca agricultura este o zona de mare interes pentru Romania "si pe fondul a ceea ce se prefigureaza a fi o viitoare criza a alimentelor".

"Probabil toti stiti ca Romania are o populatie de circa 22 de milioane de locuitori, dar are un potential agricol capabil sa satisfaca nevoile a 80 de milioane de locuitori", le-a mai spus presedintele Traian Basescu participantilor la Forumul de Cooperare al Golfului.

El a mentionat ca, daca ar fi exploatat, potentialul i-ar permite Romaniei sa se transforme intr-un "mare exportator de alimente".

Industrie alimentara moderna

El a mai spus ca pentru valorificarea potentialului agricol al Romaniei este nevoie de irigatii, de o politica de consolidare a suprafetelor de teren si de o industrie alimentara moderna.

"Avem efecte ale procesului de reimproprietarire care inseamna ca parte din terenurile agricole ale Romaniei sunt faramitate si trebuie generata o politica de consolidare a suprafetelor. Ne trebuie investitii si in mod deosebit ne trebuie o industrie alimentara moderna care sa valorifice productia agricola, fie ca ne referim la productia animala sau la productia vegetala", a spus presedintele.

"O industrie alimentara moderna este locul in care oricine va face investitii va avea success daca leaga productia alimentara de productia agricola. Este un loc in care cine doreste sa investeasca cu siguranta va avea satisfactiile viitorului. Cu atat mai mult cu cat privim cu semne de intrebare si cu ingrijorare la ce se intampla in aceste saptamani, in aceste luni pe piata mondiala a alimentelor. Nu trebuie sa neglijam, asa cum am neglijat toti – oameni politici si oameni de afaceri – avertismentele privind criza financiara. Astazi, specialistii ne avertizeaza: atentie, poate urma o criza alimentara!", le-a spus presedintele participantilor la eveniment.

El a mai spus ca Romania poate fi "un motor regional al diminuarii efectelor unei presupuse viitoare crize a alimentelor".

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri