Traficul cu animale pe cale de dispariție, în cifre îngrijorătoare

15 milioane de animale cu blană, 5 milioane de păsări, 2 milioane de reptile și 30.000 de primate sunt traficate anual, arată o analiză a organizațiilor mondiale care luptă împotriva traficului cu animale. Cifrele îngrijorătoare arată dimensiunea dezastrului provocat de braconaj și de comerțul ilegal cu fildeș, scrie Le Monde.

 

 

14,5 miliarde euro este costul anual al criminalității asupra speciilor sălbatice. Acest tip de criminalitate se clasează pe locul 4 în lume în topul celor mai profitabile activități ilicite, după traficul de droguri, traficul de obiecte contrafăcute și traficul de ființe umane. Cifrele se regăsesc într-un raport întocmit anul trecut de WWF și IFAW.

Braconajul, capturarea și comerțul cu specii sălbatice atrag o mulțime de criminali, deoarece riscurile sunt minime, profitul fabulous, iar sancțiunile destul de blânde. Uganda, Kenya, Tanzania, Filipine, Malaezia, Thailanda, Vietnamul și China sunt țările în care vânătoarea și comerțul cu animale pe cale de dispariție este în floare. Sunt rețele foarte bine organizate care se adaptează rapid, își găsesc imediat noi itinerarii de contrabandă și sunt scăpate, din păcate, de sub control, a explicat Céline Sissler-Bienvenu, directoarea Fondului Internațional pentru Protecția Animalelor (IFAW) Franța, autor al analizei.

800 este numărul speciilor înscrise în Anexa la Convenția asupra comerțului internațional cu specii de floră și faună amenințate cu extincția, semnată în 1973 și ratificată de 175 de țări. Această anexă interzice comerțul cu animale considerate a fi în pericol de extincție, iar printre ele se numără anumite populații de elefanți, de tigri, de gorile, țestoasele marine, feline sau păsări. Cifrele avansate de Traffic, un program inițiat de WWF și Uniunea internațională pentru conservarea naturii (UICN), care supraveghează comerțul cu specii sălbatice, susțin că, anual, comerțul ilicit ajunge la 15 milioane de animale cu blană, 5 milioane de păsări, 2 milioane de reptile și 30.000 de primate.

2.000 este numărul coarnelor de rinocer care provin din Africa și care au fost traficate anul trecut comparativ cu 30 în anul 2000. Trei rinoceri sunt uciși zilnic pentru coarnele lor, mai ales în Vietnam și China. Coarnele de rinocer sunt pisate și folosite în tot felul de licori sau pomezi pentru virtuțile lor terapeutice și afrodiziace, la fel ca și oasele de tigru. Fildeșul este folosit pentru fabricarea podoabelor sau a obiectelor de artă. Un elefant este ucis la fiecare sfert de oră pentru fildeșii săi. În total, aproximativ 35.000 de pachiderme mor anual, în condițiile în care numărul elefanților scade drastic la nivel mondial. Iar asta se întâmplă în ciuda moratoriului internațional asupra comerțului cu fildeș, adoptat în 1989.

51.000 euro pe kilogram este prețul coarnelor de rinocer pe piața neagră, mult mai ridicat decât cel al aurului care ajunge la 37.900 de euro sau al platinei care se vinde cu 43.200 de euro. Kilogramul de fildeș se vinde cu 1.500 de euro.

139 de criminali este numărul persoanelor căutate de Interpol pentru atentate asupra mediului înconjurător. În 6 octombrie, organizația mondială de poliție a lansat operațiunea Infra-Terra în timpul căreia a dat în urmărire generală 139 de infractori care sunt căutați în 36 de țări pentru trafic cu specii sălbatice, trafic cu fildeș, tăieri ilegale de copaci sau pescuit ilegal. Interpolul a cerut ajutor public internațional pentru nouă dintre acești infractori.

1.000 de rangeri uciși. Acesta este numărul gardienilor care au fost omorâți de braconieri în timpul incidentelor iscate în traficul ilegal de specii sălbatice, potrivit unei numărători făcute de ONG-ul Game Rangers International. O cifră probabil subestimată, previne Céline Sissler-Bienvenu.

9.500 de anunțuri online. Comerțul cu animale sălbatice se face la vedere, cu anunțuri postate pe internet, fapt care complică lupta împotriva criminalilor. Într-o anchetă desfășurată de la începutul lui 2014 pe 280 de site-uri de vânzări online din 16 țări, IFAW a găsit 33.066 de specimene, părți ale corpului sau produse derivate din specii de animale sălbatice pe cale de dispariție. Suma ce ar fi urmat să fie încasată de traficanți se ridica la 7,8 milioane de euro. 32% din anunțuri erau pentru fildeș, iar 54% pentru animale vii. Franța este o zonă de tranzit pentru comerțul ilicit cu specii pe cale de dispariție, potrivit colonelului Bruno Manin, directorul Biroului Central de Luptă împotriva Crimelor față de Mediu și Sănătate Publiceă, autor al analizei.

3 tone. Cifra reprezintă stocurile de fildeș ilicit confiscate în Franța în luna februarie 2014. Fildeșul a fost confiscat în cantități brute sau prelucrat sub formă de bijuterii. 80% din marfa de contrabandă a fost interceptată pe aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle din Paris.

15.000 euro este amenda pentru traficul de specii rare în Franța. Amenda se poate ridica la 150.000 de euro, când sunt depistate bande organizate de criminali, iar aceștia, în funcție de gravitatea faptei, pot fi condamnați și la șase luni de închisoare. Franța vrea să majoreze însă amenzile la 150.000 euro pentru cazurile de infracțiuni simple, iar pentru cazurile în care sunt depistate bande de crimă organizată vrea să majoreze amenzile la 150.000 euro. Termenul de detenție va fi, de asemenea, mărit de la șase luni la un an.

Citește și:

Unul din ultimii șase rinoceri nordici albi a murit

Coarnele de rinocer, mai scumpe decat cocaina
Rinocerii, din ce in ce mai amenintati de braconaj
Rinocerii din Africa, monitorizati prin GPS
Braconajul continua sa rareasca rinocerii din Zimbabwe

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri