Operațiunile de logistică și de waste management care presupun organizarea Sistemului Garanție-Returnare sunt de o dimensiune nemaiîntâlnită în România și tocmai de aceea toți operatorii din piață au nevoie de timp pentru a pregăti Sistemul Garanție-Returnare, a declarat Cristian Lazăr, CEO & Founder Green Ambalaje, în cadrul conferinței „Sistemul Garanție-Returnare. Cum putem evita eșecul în implementare”, organizată, miercuri, de Green Report.
„Ce trebuei să înțeleagă ministerul și compania care va administra acest sistem este că operațiunile de logistică și de waste management care presupun organizarea sistemului este de o dimensiune nemaiîntâlnită în România. Din experiența noastră, de trei ani operăm pe un sistem cumva similar, un sistem voluntar, provocările sunt foarte mari: de la tipurile de utilaje și până la operatorii care operează aceste sisteme automate de colectare tip RVM, dar și pentru investițiile care se vor face în domeniul acesta. Astazi, dacă comanzi o flotă auto, livratolul îți dă un termen de minim 12 luni. Și nu este vorba numai despre utilaje. Vorbim de cross-dock-uri, stații de numărare”, a explicat Cristian Lazăr.
CEO Green Ambalaje a precizat că termenul de 18 luni (începând de la desemnarea operatorului de sitem – n.red. ) este un termen rezonabil, din punct de vedere logistic și tehnic, și ar trebui luat ca maxim pentru punerea în funcțiunea a SGR.
„Chiar dacă există companii de salubritate, care funcționază prin aceste ADI-uri sau UAT-uri, chiar dacă există operatori de waste management care ar putea prelua această responabilitate de a opera sistemul logistic din punct de vedere al colectării, transportului și reciclării nu sunt pregătiți niciunul. Aceasta este realitatea. Este nevoie de un timp de pregtire a sistemului pentru toți operatorii din piață”, a mai spus Cristian Lazăr.
Tanczos a reamintit că există un consorțiu de asociații care are o intenție reală de a participa la procedura pentru operaționalizarea SGR, însă există posibilitatea ca o altă entitate să depună planul de afaceri pentru administrarea sistemului și să propună un termen de șase luni sau de 12 luni.
„Din punctul meu de vedere, 18 luni începând cu data licențierii este un termen inacceptabil. Eu sper din tot sufletul să avem o societate pe acțiuni și asociații care susțin un termen mai strâns și eu sunt convins că acest termen poate fi redus”, a spus ministrul.