Conform Global E-waste Monitor, 53,6 milioane de tone de deșeuri electronice au fost generate în întreaga lume în 2019. Cifra a crescut cu 21% în doar cinci ani, ceea ce face ca DEEE-urile să devină categoria de deșeuri domestice cu cea mai mare creştere din lume.
Cel mai mare producător de deșeuri electronice este China, cu un total de 10,1 milioane de tone. În termeni relativi, cu toate acestea, chinezii sunt la o distanță mare de topul lumii, cu 7,2 kilograme pe cap de locuitor.
În comparație, multe națiuni europene și anglosaxone produc peste 20 de kilograme pe cap de locuitor anual. Țările scandinave ocupă un loc deosebit de ridicat, după cum puteţi vedea în infograficul de mai jos realizat de Statista.
Norvegia conduce clasamentul, cu 26 de kilograme de deșeuri electronice pe cap de locuitor și an – un număr crescut din cauza prevalenței mașinilor electrice din țară ale căror baterii reprezintă bucăți enorme de deșeuri electronice.
Marea Britanie ocupă locul doi la aproape 24 de kilograme pe cap de locuitor, în timp ce Australia și SUA produc între 21 și 22 de kilograme.
România produce 11,4 kilograme de deşeuri electronice pe cap de locuitor.
You will find more infographics at Statista
Un alt factor în creșterea rapidă a deșeurilor electronice este că aparatele devin mai ieftine, dar sunt mai rar construite pentru a rezista. Însă, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Națiunilor Unite care compilează raportul, creșterea volumelor de e-deșeuri semnalează, de asemenea, o creștere a nivelului de trai din întreaga lume, deoarece tot mai mulți oameni își pot permite aparate care fac viața de zi cu zi mai ușoară.
În timp ce creșterea deșeurilor electronice ar putea, prin urmare, să nu fie pe deplin oprită, autorii raportului avertizează că este nevoie să se majoreze capacitățile de reciclare și eliminare în condiții de siguranță în același ritm ca fluxurile de deșeuri electronice pentru a ține pasul.
Citeşte şi: