Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Topirea ghetarilor elvetieni impune noi masuri energetice

La inceputul anului, aproape 600 de oameni au pozat dezbracati in fata unui ghetar pentru a atrage atentia asupra fenomenului de incalzire globala. Initiativa apartine organizatiei Greenpeace care a avertizat ca impresionantii ghetari elvetieni vor dipsarea pana in 2080 daca nu se iau masuri. Nivelul ridicat al gazelor cu efect de sera din atmosfera provoaca o retragere a ghetarilor din Alpii Elvetieni cu mai mult de 100 de metri pe an. Prognoza sumbra a disparitiei ghetarilor i-a determinat pe elvetieni sa inceapa lupta impotriva crizei climatice, informeaza WBCSD.

Michael Kaufmann, deputatul director al Biroului Elvetian federal de energie, considera ca problema climatica este constientizata din ce in ce mai mult. "Elvetienii vad cum se topesc ghetarii, vad inundatiile si pot simti schimbarea", a declarat acesta. De asemenea, guvernul elvetian isi da seama ca a pierdut, in favoarea Germaniei, rolul de lider in domeniul politicilor energetice inovatoare. Elvetia isi propune sa se foloseasca de toate resursele disponibile pentru a-si atinge obiectivele stabilite la Kyoto. Astfel, la inceputul anului viitor va intra in vigoare o lege care vizeaza taxarea carbonului cu exceptia carburantilor auto.

Taxa de 35 franci elvetieni pe tona de CO2 emisa vine la capatul anilor de incercari de a reduce emisiile de dioxid de carbon. Aceasta masura de control a emisiilor este sustinuta si promovata si de fostul vicepresedinte american Al Gore. Mari poluatori ca SUA, Australia si China nu sunt insa dispusi sa implementeze o masura de acest gen. Michael Kauffman considera ca aceste tari gresesc cand considera taxa carbonului ca un impediment pentru dezvoltarea economica. "Societatea va beneficia pe masura ce taxa va forta companiile sa actioneze si banii colectati se vor intoarce la public", a mai spus acesta. Elvetia va folosi acesti bani pentru serviciile de sanatate.

De asemenea, de la inceputul anului viitor, guvernul elvetian va obliga companiile de electricitate sa cumpere energie regenerabila cum ar fi cea produsa de panourile solare. Acest program, asemanator celor din Germania si Spania, incurajeaza construirea de panouri solare prin reducerea costurilor. Dr. Patrick Hofer-Nose, seful executiv al 3S Swiss Solar Systems, una dintre cele mai mari firme de energie solara din Elvetia, considera aceasta masura un punct de referinta pentru intreaga economie.

Guvernul elvetian spera astfel ca electricitatea produsa din surse energetice regenerabile sa creasca la 10% pana in 2030. Swiss Energy este programul care coordoneaza masurile care privesc eficienta energetica si energia regenerabila. Printre actiuni se numara negocierile cu importatorii de masini pentru a imbunatati consumul de carburanti a automobilelor noi, controlul energiei consumate in gospodarii si campanii nationale de constientizare. Incepand cu 2001, masurile luate de Swiss Energy au redus consumul de energie cu 6% si emisiile de carbon cu 9%.

Cel mai ambitios plan al Elvetiei ramane "2.000-watt society". Ideea apartine Institutului Elvetian Federal de Tehnologie si propune ca fiecare cetatean sa-si reduca consumul de energie pana la 2.000 wati pe an, cu 36% sub nivelul actual, pana in 2050. In prezent, media de consum este de 6.000 wati pe cap de locuitor. Urmatoarele prioritati ale guvernului elvetian sunt stabilirea strategiilor post Kyoto si dezvoltarea sectorului energiei regenerabile.

Avand in vedere implicarea Elvetiei in construirea dezvoltarii durabile a mediului, nu este de mirare ca Singapore, considerat si "Elvetia Asiei", incearca sa stabilieasca legaturi cat mai stranse cu aceasta tara.
Potrivit profesorului Gerhard Schmitt, vicepresedintele ETH Zurich, anul viitor se va deschide un nou centru de cercetare, Singapore ETH Centre (SEC) for Global Environmental Sustainability. Acest centru va functiona sub programului CREATE (Centru pentru Excelenta in Cercetare si Inovatie Tehnologica), in cadrul Fundatiei Nationale de Cercetare.

Prioritatea centrului ramane mediul avand in vedere cresterea considerabila pe care sectorul dezvoltarii durabile o cunoaste, mai ales in Asia. " Ambele tari pot sa-si foloseasca conditiile climatice unice pentru a face mai multe cercetari de mediu. Ma astept la rezultate foarte interesante in viitor", a declarat profesorul Gerhard Schmitt.

Foto: bbc.co.uk

spot_img

Ultimele știri