Topirea permafrostului din Arctica va avea un impact climatic în valoare de 70 de trilioane de dolari

Emisiile de carbon și metan rezultate de pe urma topirii permafrostului din Arctica vor accelera încălzirea globală și vor aduce daune climatice în valoare de 70 de trilioane de dolari, conform unui studiu amplu despre consecințele economice ale topirii Arcticii.

Dacă țările nu vor îndeplini țintele Acordului de la Paris, topirea Arcticii va duce la o amplificare de aproape 5% a încălzirii globale și a costurilor sale asociate, conform studiului.

Autorii studiului spun că analiza este prima de acest fel care să calculeze impactul economic al topirii permafrostului și al reducerii fenomenului albedo, care definește capacitatea de reflectare a razelor solare de către suprafața terestră. Rezultatele arată că sistemele naturale destabilizate vor agrava problemele cauzate de emisii, fiind tot mai dificil și costisitor de rezolvat.

Topirea permafrostului este principala îngrijorare. Până în prezent, zece gigatone de carbon au fost emise de către permafrost, dar această sursă de emisii va crește rapid o dată ce încălzirea va depăși 1.5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale.

Studiu: Arctica a intrat într-o “stare fără precedent” care amenință stabilitatea climatică globală

În ritmul actual, permafrostul ar putea emite până la 280 gigatone de CO2 și 3 gigatone de metan, un gaz cu efect de seră semnificativ mai potent decât dioxidul de carbon.

Aceste emisii ar spori impactul climatic cu 70 de trilioane de dolari până în 2300 și ar contribui la inegalitatea economică.

„Este descurajator că avem așa ceva în fața noastră. Chiar și la 1.5-2 grade Celsius, există impacturi și costuri din cauza topirii permafrostului. Dar sunt semnificativ mai reduse în cazul acestor scenarii comparativ cu [scenariul] afaceri ca de obicei. Avem tehnologia și instrumentele politice pentru a limita căldura dar nu ne mișcăm suficient de rapid.”, a declarat Dmitry Yumashev, de la Universitatea Lancaster, Marea Britanie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri