Nivelul mării ar putea crește mai rapid decât se estima din cauza topirii fără precedent a Groenlandei

Groenlanda se topește într-un ritm fără precedent și ar putea duce la o creștere mult mai rapidă a nivelului mării decât se estima până acum, conform unui nou studiu.

©Dirk Van As

Groenlanda a devenit cea mai mare sursă de apă topită care contribuie la volumul oceanelor lumii. Rata topirii este cu 50% mai mare decât nivelurile pre-industriale și crește exponențial din cauza încălzirii globale cauzate de om, conform celui mai cuprinzător studiu realizat până acum despre topirea gheții din Groenlanda.

Această creștere a avut loc în special în ultimele două decenii, după câteva secole de stabilitate.

„Gheața din Groenlanda se topește mai mult în ultimele decenii decât în orice moment din ultimele patru secole, și probabil mai mult decât oricând în ultimele șapte-opt milenii. Demonstrăm că gheața din Groenlanda este mai sensibilă la încălzire astăzi decât în trecut – răspunde non-linear din cauza feedback-urilor pozitive inerente sistemului. Încălzirea înseamnă mai mult astăzi decât însemna chiar și acum câteva decenii.”, a declarat pentru The Guardian Luke Trusel, autor principal al studiului.

Cercetătorii au analizat date legate de eșantioane de gheață din trei locații pentru a realiza prima înregistrare a temperaturilor și a topirii care a avut loc în ultimele secole. Ei au găsit primul semn al creșterii topirii acum 339 de ani, o dată cu începerea revoluției industriale. Valorile au rămas în limitele variațiilor naturale până în anii ’90.

Groenlanda contribuie în prezent cu aproximativ 20% la creșterea nivelului mării, care este de 4 milimetri pe an. Estimările realizate de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice arată că ritmul se va dubla până la sfârșitul secolului.

Green Report Shop Produse ECO

Dacă toată gheața din Groenlanda s-ar topi, ar crește nivelul mării cu șapte metri. În ritmul curent, acest proces ar dura mii de ani, însă topirea accelerată constatată în cadrul studiului arată că acest lucru s-ar putea întâmpla mult mai repede.

„La un moment dat, creșterea nivelului mării va fi prea rapid pentru a ne putea adapta la el, așa că trebuie să evităm această situație prin reducerea emisiilor. Cred că acesta este unul dintre multele apeluri de deșteptare pe care le-am avut în ultimele decenii. Arată o legătură clară între încălzirea globală cauzată de om și creșterea nivelului mării.”, a declarat Michiel van den Broeke, co-autor al studiului și cercetător la Universitatea din Utrecht.

„La un nivel personal, este îngrijorător să asist la asta – alături de gama vastă de alte dovezi științifice care arată că am intrat în niște vremuri fără precedent, excepționale.”, a declarat Trusel.

El a adăugat că păturile de gheață au puncte critice, iar impactul lor depinde de măsurile care vor fi luate acum și în viitorul apropiat.

Alți oameni de știință care nu au fost implicați în studiu spun că acesta este o confirmare importantă a ceea ce cercetătorii au bănuit de mai mult timp: creșterea recentă a topirii gheții este neobișnuită și reprezintă o amenințare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri