Top 43 de obiceiuri mici cu impact mare asupra mediului

Micile obiceiuri care ne influențează viața de zi cu zi pot conduce, pe termen lung, la progresul atât de necesar în direcția sustenabilității, de la felul în care mănânci, până la modul în care economisești bani. Acest top 43 de obiceiuri mici cu impact mare asupra mediului sunt lucruri pe care le poți schimba fără prea mare efort, dar care contează enorm pentru mediul înconjurător.

Ce înseamnă să fii ecologic

Să fii ecologic înseamnă să trăiești într-un mod care nu dăunează mediului. Acest mod de viață devine din ce în ce mai important, deoarece trebuie să ne protejăm planeta de daunele provocate de om. Există diverse modalități prin care o persoană poate face schimbări durabile pentru a diminua efectele negative la care contribuie de obicei viața noastră de zi cu zi.

Foto: Festivalul Novato Green Living, Novato, California, S.U.A., 20 aprilie 2019 Sursa: Fabrice F;orin | Flickr
Foto: Festivalul Novato Green Living, Novato, California, S.U.A., 20 aprilie 2019 Sursa: Fabrice F;orin | Flickr

Experții privind schimbările climatice continuă să emită avertismente severe. Aceștia subliniază incapacitatea guvernelor și a sistemelor de a reacționa în mod adecvat la schimbările climatice rapide. Schimbările climatice continuă să afecteze cele mai sărace zone ale lumii. Ele strămută peste 20 de milioane de oameni în fiecare an. De asemenea, intensifică dinamica globală a cereri

Schimbarea seismică necesară pentru a evita agravarea în continuare a efectelor schimbărilor climatice va necesita acțiuni individuale la nivel comunitar. Acestea ar putea include îmbunătățiri ale locuințelor pe bază de energie sau reducerea consumului excesiv. 

În prezent, se prognozează că emisiile provenite din consum în orașele cu venituri ridicate se vor dubla până în 2050. Acestea trebuie reduse urgent cu două treimi până în 2030 pentru a asigura sănătatea și fericirea generațiilor viitoare.

Această listă acoperă mai multe domenii din viața ta în care îți poți schimba obiceiurile pentru a ajuta planeta. De la mici măsuri de eficiență energetică și modernizarea sistemelor energetice, până la conștientizarea puterii tale de cumpărare și adoptarea unor obiceiuri de turism ecologic. 

CITEȘTE ȘI: Sceptici climatici vs. ştiință: ascensiunea agendei ecofasciste

Top 43 de obiceiuri mici cu impact mare asupra mediului

Acasă

  1. Spală vasele. Pornește mai rar mașina de spălat vase, ia-ți un lighean pentru chiuvetă și spală vasele de mână o dată pe zi. Atunci când folosești mașina de spălat vase, nu spăla vasele în prealabil.
  2. Fă dușuri în loc de baie. Investește într-un cap de duș cu consum redus de apă, care nu consumă mai mult de 7 litri pe minut, și nu sta în duș degeaba.
  3. Nu da drumul inutil la robinet, mai ales atunci când te speli pe dinți sau te speli pe față sau pe păr.
  4. Redu temperatura, dușurile mai reci sunt de fapt mai bune pentru pielea ta decât cele fierbinți, pe lângă faptul că economisesc energie și previn poluarea cu carbon. Nu trebuie să faci mereu duș rece, dar ai grijă să nu lași baia plină de aburi după fiecare duș.
  5. Reciclează corect. Spală recipientele, lasă-le să se usuce și concentrează-te cu adevărat pe reducerea deșeurilor la groapa de gunoi.
  6. Compostează. O modalitate foarte simplă de a reduce deșeurile la groapa de gunoi este să compostezi deșeurile alimentare și să le pui literalmente înapoi în pământ.
  7. Spală hainele la o temperatură mai scăzută.
  8. Lasă hainele să se usuce la aer. Profită de vremea bună, atunci când o ai, și atârnă hainele la uscat, în loc să folosești mereu uscătorul de rufe.
  9. Returnează umerașele metalice la curățătorie, nu le arunca pur și simplu.
  10. Ia-ți o pătură cu mâneci sau un halat de casă comod. Nu porni automat căldura dacă îți este puțin frig, ci pune în funcțiune acel articol pufos și comod pentru casă.
  11. Stinge luminile și aparatele electrice pe măsură ce ieși dintr-o cameră.
  12. Folosește becuri LED și eficiente energetic.
  13. Nu uita să stingi luminile când pleci de acasă și orice aparat electronic sau electrocasnic care consumă curent degeaba.
  14. Sprijină reproducerea păsărilor prin montarea de hrănitoare, căsuțe și adăposturi pentru păsări.
  15. Evită erbicidele și smulge buruienile.
  16. Plantează petice de flori sălbatice și/sau jardiniere pentru a oferi un habitat esențial pentru polenizatori, insecte benefice și animale sălbatice.
  17. Utilizează numai îngrășăminte organice, dacă este necesar.
  18. Folosește mulci din scoarță pentru a economisi apa în grădină.
  19. Returnează ghivecele de plastic pentru plante la magazinul local de plante sau la centrul de grădinărit, după ce le-ați replantat.
  20. Lucrul de acasă reduce călătoriile și emisiile. Întâlnirile video sunt mai obișnuite acum și reduc călătoriile în străinătate, reducând astfel amprenta de carbon.
  21. Tipărește sau copiază doar ceea ce este necesar și folosește ambele fețe ale hârtiei.
  22. Chitanțe și facturi online: anulează extrasele de cont și facturile pe hârtie și optează pentru varianta digitală.
  23. Atunci când înlocuiești aparatele electrice, caută aparate eficiente din punct de vedere energetic. 

CITEȘTE ȘI: Putem salva planeta fără să renunțăm la confort? O privire realistă asupra tranziției verzi

Dietă și stil de viață 

24. Luni fără carne și vineri vegane: ştim cu toții că ar trebui să mâncăm mai puțină carne. Dar beneficiile unei diete vegane nu se bazează doar pe sănătate, ci reduc producția de metan și oxid de azot, precum și de gaze cu efect de seră și sprijină ecosistemele marine. Chiar și reducerea consumului două-trei zile pe săptămână poate avea un impact pozitiv.

Foto: kris krüg | Flickr
Foto: kris krüg | Flickr

25. Mănâncă în funcție de sezon: mănâncă legume de la nivel local care sunt în sezon, mai degrabă decât legume importate care vin cu mii de kilometri de avion și amprente uriașe de carbon.

26. Redu toate materialele plastice. Folosește recipiente din sticlă pentru resturi sau cutii de prânz din bambus, dar asigură-te că folosești toate recipientele din plastic pe care le ai, iar și iar.

27. Dacă folosești sticle de plastic, reciclează-le sau folosește propria ta sticlă de apă reîncărcabilă.

28. Donează articolele nedorite magazinelor de caritate sau organizațiilor locale.

29. Ideal ar fi să conducem cu toții mașini electrice sau hibride, dar între timp asigură-te că mașina ta este revizuită periodic și condu cu atenție pentru a reduce emisiile.

30. Asigură-te că anvelopele sunt umflate corespunzător pentru a economisi combustibil.

31. Mergi mai mult pe jos sau cu bicicleta.

32. Oriunde ai merge, asigură-te că nu există niciun semn că ai fost acolo. Fie că este vorba de un picnic în parc sau de o plimbare pe plajă.

33.Cumpără conștient. Atât în privința mâncării, cosmeticelor, cât și a hainelor sau a electrocasnicelor.

34. Gândește-te la brandurile pe care le cumperi și la impactul sau contribuțiile acestora asupra mediului. Dacă o companie are practici neetice, ar trebui să o eviți.

35. Nu mai cumpăra cutii sau pungi de cadouri. Personalizează ambalajul pentru cadouri cu ziare sau reviste vechi.

36. Cumpără local: sprijină furnizorii și designerii locali. Ei fac cadouri grozave și sunt adesea unici. Fie că vorbim de miere, săpunuri home-made sau bijuterii handmade, aceste cadouri sunt unice și sustenabile.

37. Folosește sacoșe textile. Cumpără fructe, legume și produse vrac, folosind propriile pungi din material textil, mai degrabă, decât cele de plastic sau chiar de hârtie din magazin. Asigură-te că ai întotdeauna o pungă de cumpărături cu tine, astfel încât să nu ai nevoie de încă una de plastic sau de hârtie.

38. Uită de moda rapidă pentru o vreme. Stabilește-ți o provocare de a sta fără haine noi timp de o lună, apoi transformă perioada în șase luni! Schimbă hainele cu prietenii și cercetații magazinele vintage și de caritate. Reciclați sau modernizați și hainele mai vechi din garderoba voastră. Pe lângă încurajarea practicilor durabile și a condițiilor de muncă etice, moda lentă îți va economisi bani pe termen lung.

39. Dă mai departe: încurajează familia și prietenii să adopte mici schimbări în viața lor de zi cu zi.

La locul de muncă

40. Într-un spațiu de birou se tipărește multă hârtie. Este inevitabil ca hârtia să fie tipărită, indiferent dacă este pentru o întâlnire sau pentru a semna un contract. Cu toate acestea, tipărirea unui document poate să nu fie pe deplin necesară. Gândește-te dacă este necesar să ai un document pe hârtie. Dacă nu, ai putea lua în considerare trimiterea acestuia prin e-mail. Pentru a-și minimiza amprenta de carbon, contractele pot fi trimise și semnate digital.

41. Dacă stai în apropiere de un coleg de serviciu, întâlniți-vă pentru a merge cu o singură mașină la muncă. Faceți cu schimbul sau hotărâți ca vinerea să mergeți cu bicicleta la muncă.

42. Adu-ți propria cafea la muncă. Paharele de plastic au fost în mare parte înlocuite cu cele din hârtie. Totuși, acest lucru nu reprezintă o victorie pentru planetă. De fapt, paharele de hârtie sunt adesea acoperite cu plastic și vin cu un capac din plastic. Acest lucru le face aproape imposibil de reciclat. Multe cafenele oferă deja un discount la achiziții pentru clienții care își aduc propria cană sau folosesc o cană reutilizabilă, pentru care se percepe un depozit.

43. Susține organizațiile care au grijă de planeta noastră. Alege o organizație dedicată protejării mediului și susține-le pentru a-și continua activitatea. Fie că este vorba de plantarea de arbori, combaterea deșeurilor de plastic în oceane sau instruirea fermierilor din regiunile sărace despre cum să cultive plante în fața schimbărilor climatice, fiecare dintre aceste activități merită susținerea noastră. Poți semna formularul de redirecționare a impozitului de 3,5 % datorat statului către o organizație. 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri