Toboganele de gunoi din blocurile de locuinte constituie “moartea reciclarii”, avertizeaza directorul general al societatii Recolamp, Raul Pop.
Marele defect al toboganelor este ca nu permit colectarea selectiva a deseurilor.
Tobogane de gunoi functioneaza in blocurile inalte, cu 8, 10 sau mai multe etaje. Cele mai multe blocuri sunt construite inainte de anul 1989, dar si blocurile mai noi au in dotare asemenea “facilitati”.
Solutia corecta din punct de vedere ecologic ar fi amenajarea, in apropierea blocurilor, a unor zone cu containere destinate colectarii selective. Aceste zone ar trebui “inchise cu cheia”, pentru a impiedica vandalizarea lor, considera Raul Pop, iar vechile tobogane de gunoi ar trebui inchise definitiv.
Nu exista o statistica privind numarul de tobogane de gunoi din Romania, dar in schimb numarul tuturor scarilor de bloc (cele mai multe – prevazute cu tobogane) este estimat la 400.000.
La capatul toboganului, combinarea in acelasi container a diferitelor categorii de deseuri reciclabile este daunatoare mai ales datorita amestecarii acestora cu gunoiul menajer. Daca nu sunt amestecate cu gunoi menajer, materialele reciclabile de tip plastic, hartie si sticla se pot separa ulterior. Materialele plastice, fiind de foarte multe tipuri, oricum se reselecteaza. Un simplu ambalaj PET, aparent omogen, are in compunere trei materiale plastice diferite, a explicat Raul Pop.
Directorul general al Recolamp a facut astazi aceste precizari cu prilejul prezentarii unui studiu despre situatia deseurilor electrice si electronice (DEEE) din gospodariile romanesti. Studiul a fost elaborat in septembrie 2011, pe un esantion de 800 de persoane din mediul urban.
Principalele categorii de deseuri care se pot colecta selectiv sunt hartia, plasticul, sticla, metalul, aparatura electrica si electronica, bateriile, becurile si tuburile fluorescente.
Foto: aluminumextrusionss.com/2011/05/25/plastics-recycling/
Citeste si:
Silvian Ionescu: "Ghenele de bloc, principalul obstacol in calea colectarii selective"
Desfiintarea ghenelor de bloc, solutie pentru colectarea selectiva in orasele mici
Romania recicleaza doar 1 la suta din deseurile recuperabile
Autoritatile sunt obligate sa implementeze sisteme de colectare selectiva, din 2012