Silvian Ionescu: "Ghenele de bloc, principalul obstacol in calea colectarii selective"

Absenta unei infrastructuri si sistemul comunist al ghenelor de la bloc reprezinta o piedica in implementarea sistemului de colectare selectiva, care ar creste procentul de reciclare a deseurilor, sustine comisarul general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu.

„Romania are 60.000 blocuri in care locuiesc 4 milioane din populatia tarii. Toti au ghene de gunoi si nu se poate colecta selectiv intr-un bloc in care gunoiul este aruncat pe tobogan. Trebuie sa ne luam inima-n dinti si sa le inchidem. Fac parte din trecutul nostru. Franta are acelasi sistem. Dar eu vorbesc de 60.000 de blocuri, nu de cateva sute”, a declarat Ionescu, in cadrul Conferintei „Managementul Integrat al Deseurilor – Impactul Directivei Cadru si Societatea Europeana a Reciclarii”, organizata de Asociatia Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila.

"Green Report" a semnalat problema ghenelor din blocuri

"Green Report" a semnalat intr-unul dintre articolele sale ca aceasta masura s-a dovedit deosebit de eficienta in cresterea cantitatilor de deseuri colectate selectiv si in igienizarea cvartalurilor de blocuri, napadite de sobolani si de mirosuri grele. Slatina si Suceava se numara printre orasele care au decis sa desfiinteze ghenele de gunoi.

In Capitala insa, aceasta solutie nu poate fi inca luata in calcul. Principala problema cu care s-ar confrunta primariile de sector daca ar lua aceasta decizie este de lipsa de spatiu dintre blocuri.

Asociatiile de proprietari din Slatina si Suceava au fost insa receptive la propunerea autoritatilor locale si au gasit si spatiul necesar, si chiar resursele financiare, din fonduri europene.

Romprest: “Desfiintarea ghenelor este o solutie, dar e criza mare de spatiu intre blocuri”

Operatorii de salubritate sustin, la randul lor, ca lipsa de spatiu i-ar impiedica pe angajati sa manevreze containerele, in cazul in care acestea ar fi amplasate in tarcuri, printre blocuri.

“Ar fi o solutie buna pentru atingerea tintelor de colectare, insa masinile noastre ar intra cu greu printre blocuri, ca sa descarce containerele. In plus, si acum, unii locatari ne reproseaza ca-i deranjeaza zgomotul, in momentul in care angajatii nostri manevreaza containerele de colectare selectiva”, explica Sorin Velicu, directorul firmei de salubritate Romprest.

Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana la colectarea selectiva a deseurilor. In acest caz, chiar ministrul Mediului, Laszlo Borbely, le-a cerut tuturor actorilor de pe piata gestionarii deseurilor sa gaseasca solutii si sa cheltuiasca fondurile alocate rezolvarii acestei probleme.

Una dintre solutii ar putea fi si cea a desfiintarii ghenelor, solutie gasita, deocamdata, doar de autoritatile locale din Slatina si Suceava.

Romanii, la coada reciclatorilor din UE

In Romania, procentul de reciclare a deseurilor este de 1%, cel mai mic din Uniunea Europeana. Cantitatile raportate sunt realizate in special de asociatiile colective, ce preiau responsabilitatile de colectare si revalorificare a companiilor.

„Stim ca se fac eforturi mari pentru depozitare si pentru reciclare. Toate industria functioneaza in baza unor fluxuri de deseuri care deocamdata lipsesc. Asociatiile colective fac eforturi si au rezultate tot mai bune, insa procentul total de reciclare ramane de 1%. Este necesar un sistem de colectare a datelor si sa se poate verifica, aritmetic, diferenta dintre ceea ce se colecteaza si ce se recicleaza”, a explicat Raul Pop, director Recolamp.

Sursa foto: jjgonzales.ro

Raluca Petrescu

Citeste si:

Desfiintarea ghenelor de bloc, solutie pentru colectarea selectiva in orasele mici
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri