Studiu: cocaina din râuri afectează țiparii europeni și îi împiedică să migreze

Țiparii suferă de hiperactivitate și daune ale mușchilor când sunt expuși la cocaina care ajunge în râurile europene, afectându-le capacitatea de a migra, conform unui nou studiu.

Cercetătorii au expus țiparii timp de 50 de zile la 20 miliardimi de gram de cocaină per litru, aproximativ aceeași cantitate care a fost găsită în râuri și sisteme de apă, în special lângă orașe mari.

Țiparii expuși la cocaină au devenit hiperactivi, suferind daune majore ale mușchilor scheletici, inclusiv rupturi musculare și inflamații, precum și schimbări hormonale.

Chiar și după ce au stat în apă curată pentru 10 zile, țipari expuși au avut în continuare niveluri de cortizol ridicate și leziuni musculare. Hormonul de stres cortizol poate duce la pierderea grăsimii corporale, iar țiparii europeni au nevoie de rezerve de grăsime pentru a migra până la marea Sargaselor, aflată în vestul oceanului Atlantic, unde se reproduc.

Conform cercetătorilor, țiparii ar putea avea dificultăți în a migra spre oceane pentru a se reproduce din cauza efectelor negative ale cocainei asupra organismului lor. Anna Capaldo, autor principal al studiului și cercetător la Universitatea Federico II din Napoli, a dat mai multe detalii pentru The Guardian:

„Toate țesuturile afectate de cocaină joacă un rol crucial în supraviețuirea peștilor. Este probabil ca țiparii expuși la cocaină să aibă performanțe reduse. De exemplu, branhiile afectate ar putea reduce capacitatea de a respira a țiparilor; un mușchi rănit ar putea reduce capacitatea lor de a înota.”

Studii mai vechi au găsit urme de cocaină și alte droguri în mai multe râuri europene. În Londra, cercetătorii au descoperit 17 miliardimi de gram de benzoilecgonină, un metabolit secretat în urina utilizatorilor de cocaină. Într-un râu italian, au fost găsite 183 miliardimi de benzoilecgonină, precum și 44 miliardimi de gram de cocaină per litru.

Green Report Shop Produse ECO

Anna Capaldo a explicat că impactul cocainei și a altor droguri asupra țiparilor poate fi extrem de sever.

„Un râu poluat nu va avea doar cocaină, ci și, de exemplu, THC, morfină, MDMA, pesticide, metale grele, fenoli și antibiotice. Toate aceste substanțe pot interacționa una cu alta, iar efectele rezultate sunt imprevizibile. Așa că daunele pe care un țipar sălbatic le-ar putea suferi depind de tipul de contaminare al cursului de apă, care este legat de activitățile umane din împrejurimi.”

Conform lui Capaldo, este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina cu exactitate impactul leziunilor musculare asupra migrației și reproducerii țiparilor și modurile în care cocaina afectează organismul lor.

Țiparii europeni sunt clasificați de IUCN ca fiind la risc foarte mare de dispariție în sălbăticie („critically endangered”). Schimbările climatice și schimbarea curenților oceanici sunt cele mai mari provocări pe care țiparii trebuie să le înfrunte, însă aceștia sunt afectați grav și de activitatea umană, cum ar fi poluanții din apă sau centralele hidroelectrice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri