Tiny houses: 5 case mici pentru o viață mai simplă

Mișcarea caselor mici („tiny house movement”) este un curent social și arhitectural care promovează un stil de viață mai simplu în case mici. Spațiul și materialele în exces sunt reduse în favoarea unui trai în armonie cu natura, adoptând practici sustenabile și accesibile financiar.

În ultimii ani, mișcarea a luat amploare în întreaga lume, oferind soluții inovatoare de a trăi comfortabil și sustenabil într-un spațiu limitat. Iată câteva dintre cele mai interesante case mici din lume.

Disappear Retreat, casa care „dispare” în mediul înconjurător

Creată de arhitecții de la Coulson, Disappear Retreat este o casă pasivă de doar 7.71 metri pătrați care se îmbină perfect cu mediul înconjurător datorită pereților din sticlă cu oglinzi pe exterior.

Casa este alimentată de energie solară și are integrat un sistem de canalizare, precum și sisteme de colectare a apei de ploaie și de compostare. Fiind construită după Standardul Clădirilor Pasive, nu are nevoie de sisteme active de încălzire sau răcire, indiferent de climă.

Arhitecții au construit trei modele cu structuri interioare diferite, unul dintre modele funcționând ca o saună.

Buitenhuis aduce oaspeții mai aproape de natură

Arhitecții de la Chris Collaris, împreună cu designerii de la Dutch Invertuals, au lansat o serie de case mici de închiriat care sunt gândite să aducă oaspeții mai aproape de natură. Disponibile în parcurile olandeze de vacanță Droomparken, căsuțele au un pic peste 37 de metri pătrați, însă designul lor oferă senzația unui spațiu mai larg.

Fiecare casă are două etaje, cu un spațiu de dormit inclus la etajul superior. Construcțiile vor avea un design interior personalizat de Dutch Invertuals, în funcție de nevoile și dorințele vizitatorilor.

Eco Tiny House, case mici din inima Transilvaniei

Eco Tiny House sunt o companie românească specializată în construirea caselor mici din lemn, pe roți. Au lansat până acum patru modele de case, potrivite pentru diferite nevoi.

Casele pot fi izolate cu materiale naturale, cum ar fi vată de oaie, cânepă și fibre de lemn. Pot fi conectate la sursa de rețea de apă, dar au și rezervoare încorporate. Locuințele se pot personaliza în funcție de cerințele clienților.

MicroHOUSE, o casă intimă cu un design inedit

Concepută de studioul american Elizabeth Herrmann Architecture + Design pentru un artist, microHOUSE este o casă surprinzătoare care iese din tiparele construcțiilor mici, claustrofobe.

Construcția oferă un loc de dormit, baie cu cadă, bucătărie, masă, dulapuri și o zonă de living care poate fi folosită și ca dormitor pentru oaspeți. Casa are și un subsol care oferă spațiu în plus pentru depozitare. Arhitecții au ales tonuri de culori deschise și materiale naturale pentru a crea senzația de spațiu și intimitate.

Tiny House in Kobe, casa cu o lățime de 2.5 metri

Studioul japonez de arhitectură FujiwaraMuro Architects au creat o casă mică remarcabilă, cu lățimea de doar 2 metri și jumătate, într-un spațiu de doar 22 metri pătrați încadrat de alte clădiri rezidențiale.

Clădirea cu două etaje are un atrium care oferă un plus de luminozitate în întreaga casă. Fațada clădirii este acoperită de lemn.

Toate spațiile din casă sunt conectate între ele prin deschizături sau ferestre, oferind grade diferite de intimitate. La ultimul etaj, camera copilului este vizibilă din camera părinților și din sufragerie.

 

spot_img

Ultimele știri