Ținte mai ambițioase privind reducerea emisiilor din SUA

Administrația Biden și-a asumat joi scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră la jumătate față de 2005, până în 2030. Obiectivul este aproape dublu față de cel al fostului președinte Barack Obama, de 26-28% până în 2025.

Statele Unite, al doilea emițător de gaze cu efect de seră după China, încearcă să-și recâștige statutul de lider în lupta față de schimbările climatice după ce fostul președinte Donald Trump a retras țara din Acordul de la Paris.

Președintele Joe Biden a dezvăluit noul obiectiv, de 50-52%, în cadrul unui summit online privind clima, care durează două zile.

„Acesta este deceniul când trebuie să luăm decizii care vor evita cele mai dezastruoase consecințe privind criza climatică”, a transmis Biden din Casa Albă.

Activiștii aveau însă așteptări mult mai mari de la președintele Statelor Unite.

„Știința și justiția cer reducerea emisiilor cu 70% față de nivelurile din 2005, până în 2030, pe drumul către zero emisii la jumătatea secolului. Casa Albă poate atinge această țintă oprind subvențiile de la guvern pentru companiile de combustibili fosili, investind în recuperarea economică sustenabilă și echitabilă și oprind înțelegerile păguboase cum e cea cu Brazilia, pe care o ia acum Biden în considerare”, a transmis Janet Redman, de la Greenpeace SUA.

Chiar înainte de summit, Marea Britanie a anunțat o țintă foarte ambițioasă: reducerea emisiilor cu 78% până în 2035, comparativ cu nivelurile din 1990. Primul ministru britanic Boris Johnson a susținut că noul obiectiv al SUA este decisiv.

Japonia a anunțat apoi că și-a propus să reducă emisiile cu 46% față de nivelurile din 2013 (comparativ cu obiectivul de 26%, până acum), iar Canada va reduce aceste emisii cu 40-45% până în 2030 față de 2005 (până acum angajamentul era de 30%).

Uniunea Europeană a ajuns ieri la un acord provizoriu privind reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, depășind obiectivul anterior de 40% față de nivelurile din 1990. Greenpeace a declarat că reducerea ar trebui să fie de 65%.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri