Tinta RoGBC: 5% din cladiri trebuie sa fie „verzi”

Romanian Green Building Council (RoGBC) si-a propus ca 5% din cladirile din Romania sa poata fi certificate ca si verzi, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte, Steven Borncamp, presedintele RoGBC.

La nivel mondial cladirile verzi reprezinta 4% din total, in timp ce in Romania, dar si in alte tari din regiune, ponderea cladirilor verzi este de 0,1%, poate si mai putin. Prin propunerea noastra de stimulare a investitiilor in cladiri verzi prin reducerea impozitului, vrem sa atingem in Romania tinta de 5%”, a spus Steven Borncamp.

RoGBC isi doreste ca in fiecare oras din Romania sa existe 2 – 3 cladiri certificate pentru a fi promovate ca exemple de buna practica si sa se demonstreze ca eficienta energetica in cladiri este posibila.

Cand spun cladiri nu  ma refer strict la cladiri de birouri si ansambluri rezidentiale. Vorbim de spitale, scoli, cladiri ale administratiilor locale sau centrale, chiar si inchisori”, a exemplificat presedintele RoGBC.

Promovarea cladirilor verzi prin reducerea impozitului pe cladiri reprezinta cea mai accesibila masura pentru incurajarea constructiilor verzi si cu o inalta performanta energetic.

Textul legislativ propus pentru acordarea stimulentelor financiare, cum este reducerea impozitului pe cladire pentru constructiile care detin o certificare recunoscuta la nivel mondial – de exemplu, BREEAM, DGNB sau LEED – a fost creat avand o vedere globala asupra imbunatatirii starii comunitatilor si chiar a planetei.

Propunerea RoGBC vizeaza cladirile noi, inregistrate in clasa energetica A si pe cele existente care au beneficiat de lucrari de renovare majora si care au condus la imbunatatirea acestora cu cel putin trei clase energetice.

Potrivit oficialului RoGBC, propunerea legislativa vizeaza reducerea de baza a impozitului pe cladire, acordat in temeiul certificatului international de calitate si a clasei de performanta energetica, care poate ajunge pana la 65% din impozitul de baza, atat pentru proprietarii – persoane fizice cat si pentru cele juridice, iar reducerile totale ale impozitului pe cladiri nu pot depasi 80% din impozitul aplicabil in mod obisnuit.

Perioada maxima de acordare a acestor reduceri ar urma sa fie limitata la patru ani.

La nivel european, industria mediului ofera locuri de munca pentru 3,4 milioane de persoane, depasind industria chimica si cea a automobilelor, ceea ce demonstreaza potentialul „pietei verzi”.

In plus, imbunatatirea calitatii constructiilor, confortul spitalelor, a scolilor si a universitatilor,a cladirilor de birouri si a resedintelor este stimulant suplimentar pentru profesionisti, pentru ca acestia sa ramana in tara si sa poata ajuta la succesul economic al Romaniei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri