Tinerii din toată lumea, chemaţi să manifesteze vineri pentru mediu: În 2050 voi veţi fi morţi, nu noi

Tineri din toată lumea sunt aşteptaţi vineri la un marş pentru a cere adulţilor acţiuni ferme în favoarea mediului, un test pentru o mobilizare inedită inspirată de adolescenta Greta Thunberg.

Până acum, apelul la mobilizare săptămânal, lansat de activista suedeză, care, din vară, afişează în fiecare zi de vineri, în faţa Parlamentului din Stockholm, o pancartă cu îndemnul la grevă în şcoli pentru climă, a fost urmat în câteva ţări, în special în Belgia şi Germania, unde mii de tineri au manifestat.

Dar pentru această „grevă globală pentru viitor” din 15 martie, elevii de liceu și studenții se pregătesc de miting de la Sydney la Paris, Tokyo la Montreal, Hong Kong la Kampala.

„Facem grevă pentru a le spune guvernelor noastre să-și facă temele și să ne aducă niște dovezi! Totul pentru că adulților de azi nu le pasă de mâine. Ei ne fură viitorul în fața ochilor noștri! Adulții nu sunt destul de maturi să spună lucrurilor pe nume, şi chiar și asta lasă pe umerii copiiilor!”, se arată în apelul postat pe Facebook.

Dovada că lumea întreprinde măsurile necesare pentru a limita încălzirea la maxim 2 grade Celsius comparativ cu epoca preindustrială, așa cum prevede Acordul de la Paris. Deoarece pentru moment „nu am auzit promisiuni concrete din partea liderilor”, a remarcat recent Greta Thunberg.

„Ei spun doar că vor încerca tot ce pot,” dar nu este suficient deoarce „casa noastră arde”: „Vreau să începeți să vă panicaţi”, a spus adolescenta, care a adăugat că „până în 2050 voi veți fi morți, nu noi”.

Potrivit FridaysforFuture (Vineri pentru Viitor), numele mişcării acestei noi muze a mediului, peste 1.000 de adunări sunt preconizate în circa o sută de ţări, însă este greu de ştiut câţi vor participa efectiv.

„Acest moment este foarte important, nu doar în ce priveşte numărul tinerilor care vor face grevă, ci şi în raport cu discuţiile pe care le va provoca în familii, între prieteni şi în şcoli. Testul mişcării nu va fi dimensiunea mulţimii ce va fi mobilizată pe 15 martie, ci va consta în acţiunile luate în societate ca răspuns la criza climatică „, comentează Karen O’Brien, sociolog la Universitatea din Oslo. 

Mai mulți politicieni, în Germania, Marea Britanie și Hong Kong, au încercat să-i trimită pe acești tineri înapoi la școală, unii dintre aceștia evocând consecințe în caz de absență.

„Desigur, există unii care nu ne iau în serios, spunând că suntem tineri și nu știm despre ce vorbim”, spune Adelaide Charlier, elevă de liceu în Belgia în vârstă de 18 ani.

În Franța, ministrul Educației a cerut dezbateri privind clima în licee în aceeași zi de vineri. Un „gest disperat pentru a încerca să atenueze disputele”, a denunțat Tineretul colectiv pentru climatul Franța.

ONG-ul 350.org care sprijină mobilizarea speră că va exista un „înainte și după” 15 martie. „Această grevă globală va fi un punct de cotitură în istoria lumii, o perioadă în care adulții vor învăța să-și urmeze copiii, pentru o schimbare adevărată”, a declarat Nicolas Haeringer.

Dar această mobilizare a tinerilor este, de asemenea, parte dintr-o mișcare mai largă a cetățenilor care cer acţiuni pentru climă precum plângerea pentru „lipsa activităţilor pentru climă”, care va fi depusă joi la Paris împotriva statului de către patru ONG-uri susținute de mai mult de două milioane de petiționari.


spot_img

Ultimele știri