Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Timisoara, primul oras “zero deseuri”

Timisoara ar putea deveni primul oras din Romania “zero deseuri”, s-a anuntat astazi in cadrul conferintei “Viitorul mediului” de la Bucuresti.

Directorul general al firmei Retim Ecologic Service S.A., Florin Cepanariu, a declarat ca “proiectul a inceput acum trei ani si se va finaliza in urmatorii trei ani”. Primul pas in directia imbunatatirii colectarii deseurilor a fost “colectarea selectiva in intreaga vatra a municipiului, pe doua fractii – umeda si uscata”.

Florin Cepanariu a recunoscut ca aceasta procedura a generat “supararea celor de la Mediu”, care erau obisnuiti cu o colectare selectiva pe trei, patru sau cinci categorii de deseuri.

Deseurile uscate se colecteaza in saci, iar cele umede in pubele.

La Timisoara a fost ulterior pusa in functiune o statie de sortare a deseurilor extrem de performanta, care preia si sorteaza deseurile preluate din oras.

Municipiul Timisoara genereaza in prezent circa 150.000 de tone de deseuri anual, dintre care peste 50 la suta sunt in prezent valorificate, a precizat Florin Cepanariu. In acest moment, nu se valorifica deseurile inerte si cele biodegradabile. Pentru acestea din urma, se va construi o statie de fermentare anaeroba, dupa sistemul folosit in tarile occidentale. Boxele de fermentare vor fi realizate din beton si vor fi inchise etans, pentru a preveni contaminarea mediului.

Biogazul produs prin fermentare va fi captat si valorificat, intrucat acesta contine 50 pana la 60 la suta metan.

Chiar si in aceste conditii, din cantitatea totala de deseuri generata in Timisoara va ramane o cantitate inerta, de 5 – 6 la suta. Aceasta va fi depozitata, dar va fi oricum mult mai mica decat aceea depozitata in prezent.

Potrivit directorului general Florin Cepanariu, pretul depozitarii unei tone de deseuri la groapa de gunoi variaza in prezent in Romania intre 12 si 21 de euro. “Daca e cineva care se bucura ca Romania n-a intrat in spatiul Schengen, se bucura gunoierii. Pentru ca in Germania depozitarea unei tone de gunoi costa 80 de euro, iar in Austria 60 de euro”, a explicat Florin Cepanariu.

Romania se "modernizeaza" cu incineratoare second hand

Depozitarea la gropile de gunoi este insa cea mai proasta solutie de gestionare a deseurilor. In Romania, o varianta ceva mai buna este incinerarea deseurilor. Exista insa probleme si cu acest procedeu. Potrivit unor surse neoficiale, numarul de incineratoare a crescut foarte mult, existand asemenea facilitati in toate judetele Romaniei.

Cresterea exponentiala a numarului de incineratoare fusese criticata de specialistii in reciclare inca din anul 2004, de la intrarea in vigoare a Strategiei Nationale de Gestionare a Deseurilor (in curs de modificare). Dar incineratoarele care continua sa fie instalate in Romania sunt de regula second-hand, aduse din Occident. “In timp ce Occidentul se retehnologizeaza”, au explicat sursele citate.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Romania cumpara deseuri

spot_img

Ultimele știri