Paul Șerbănescu, șeful Diviziei de Programe Strategice din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu, a declarat că estimările pentru bugetul AFM de anul acesta s-au înjumătățit, din cauza eliminării timbrului de mediu. Astfel, AFM a întâmpinat dificultăți în prioritizarea programelor. Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței Housing Forum 2017.
Administrația Fondului pentru Mediu este instituția principală care gestionează bugetul și asigură suportul financiar pentru realizarea programelor de protecție a mediului. Timbrul de mediu asigura 45% din bugetul instituției. Acesta a fost eliminat la începutul anului, odată cu promulgarea Legii eliminării celor 102 taxe nefiscale. Bugetul AFM este susținut din surse de finanțare precum: taxe pentru nerealizarea țintelor pe deșeuri, taxe pe tăierea de lemn, pe deșeuri feroase, pe ambalaje sau pe ambalajele importate.
„Anul trecut am colectat circa 1 miliard de lei, anul acesta, din cauza abrogării timbrului de mediu, suntem pe la jumătate cu previziunile. Deci, am avut o oarecare dificultate în a prioritiza programele”, a declarat Paul Șerbănescu.
Totuși, potrivit acestuia, nu se pune problema necontinuării programului Casa Verde, lansat anul trecut, care s-a bucurat de o foarte mare cerere.
Paul Șerbănescu a mai spus că, din 2010, de când a fost lansat programul Casa Verde, au fost finanțate peste 200 de proiecte pentru persoane juridice (instituții publice, unități administrativ-teritoriale, spitale). În același timp, prin același program au fost finanțate peste 30.000 de proiecte pentru persoane fizice.
Majoritatea (n.r. persoanelor juridice) au optat pentru panouri solare, de căldură, deci vorbim de căldură, nu de curent electric. Deci, au optat pentru panouri solare, centrale pe peleți și pompe de căldură, ponderea majoritară fiind panourile solare. (…) Aceeași structură de cerere s-a menținut și la persoanele fizice.
De asemenea, Șerbănescu susține că, anul trecut, cererea pentru programul Casa Verde din partea persoanelor juridice a fost de 10 ori mai mare.
Cererea a fost de peste 120 de milioane de lei, noi având alocat, la momentul respectiv, circa 15 milioane de lei. Deci, de 10 ori mai mult decât alocasem.
Potrivit AFM, finanțările din programul Casa Verde au fost de 160 de milioane de lei pentru persoane juridice și 180 de milioane de lei pentru persoane fizice.
Paul Șerbănescu atrage atenția că, între anii 2012 și 2015, din cauza unor fluctuații în veniturile fondului și ale unor probleme cu excedentul fondului, programul nu s-a desfășurat. Deci, cifrele sunt pe circa trei ani din cei șapte ani.
Despre Casa Verde Plus (destinat eficienței energetice pentru case, nu apartamente), acesta spune că, din cauza lipsei fondurilor nu s-a reușit lansarea acestui program. În plus, „situația a devenit și mai rea anul acesta, pentru că nu am identificat o sursă de finanțare.”
Citește și: Ghidurile pentru Casa Verde și Casa Verde Plus, finalizate în proporție de 99%