Timbrul de mediu: Autovehiculele dobandite prin partaj nu mai sunt exceptate de la plata

In cadrul Sedintei de Guvern din data de 30 iulie 2013 a fost aprobata Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului.

Potrivit ordonantei, daca pana acum doi soti care divortau nu erau obligati sa plateasca timbrul de mediu la masina obtinuta de unul din ei in urma partajului, din 2014, acest lucru nu va mai fi posibil.

In cadrul acestei ordonante este prevazuta si modificarea Ar.8 si a Art.15 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 119 din 04 martie 2013.

Astfel, Art.8 se abroga, iar la articolul 15, alineatul (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(1) In vederea stimularii achizitionarii vehiculelor noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice care achizitioneaza autovehicule electrice noi beneficiaza de un tichet cu valoare nominala, pentru fiecare autovehicul nou achizitionat, denumit in continuare ecotichet”, se arata in textul de lege.

“(3) Criteriile de eligibilitate, modelul ecotichetului prevazut la alin. (1), modalitatea de utilizare, precum si metodologia de finantare, se stabilesc prin Ghid de finantare a Programului aprobat prin ordin al ministrului mediului si schimbarilor climatice”, potrivit ordonantei.

In prezent, conform prevederilor art. 8 lit. f) din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, sunt exceptate de la plata taxei autovehiculele dobandite prin partaj. Astfel, s-a creat un mecanism de eludare a platii timbrului prin achizitionarea unui autovehicul second-hand din spatiul comunitar in coproprietate, iar anterior inmatricularii acestuia coproprietarii facand partajul pe cale notariala, prin buna invoiala, asupra autovehicului respectiv„, potrivit Ministerului Mediului.

Prin urmare, prin aplicarea exceptiei prevazuta la art. 8 lit. f) din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule (neplata timbrului de mediu de catre coproprietarul dobanditor), se creeaza atat o discriminare intre beneficiarii exceptiei si cei care sunt obligati la plata timbrului prin achizitionarea autovehicului second-hand tot din spatiul comunitar, cat si un prejudiciu adus bugetului general consolidat.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri